Материнська компанія Google після вдалого кварталу вперше в історії виплатить дивіденди /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Материнська компанія Google після вдалого кварталу вперше в історії виплатить дивіденди

Getty Images

Американська Alphabet Inc. – материнська компанія Google – за перший квартал 2024 року перевершила прогнози щодо зростання чистого прибутку та виручки й анонсувала першу в історії компанії виплату дивідендів, пише Bloomberg. 

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • За три місяці, що закінчилися 31 березня, виручка Alphabet, без урахування виплат партнерам, досягла $67,6 млрд, що перевищило середній прогноз аналітиків на рівні $66,1 млрд. 
  • Alphabet заявила, що фінансові показники перевершили очікування завдяки зростанню підрозділу хмарних обчислень. Виручка сервісу Google Cloud зросла до $9,6 млрд із $7,5 млрд.
  • Рекламні доходи Google збільшилися на 13% – до $61,66 млрд з $54,55 млрд роком раніше. Пошуковий сервіс заробив на рекламі $46,16 млрд, що на 14% більше, ніж у першому кварталі минулого року. Доходи від реклами в YouTube підскочили на 21%, до $8,1 млрд.
  • Чистий прибуток склав $1,89 на акцію, порівняно з оцінкою Волл-стріт у $1,53 на акцію.
  • Компанія також заявила, що виплатить дивіденди у розмірі 20 центів на акцію, вперше в історії, і викупить додаткові акції на суму $70 млрд. 
  • Співзасновник Google Сергій Брін, який володіє понад 730 млн акцій, отримає $146 млн у вигляді дивідендів, Ларрі Пейдж – $78 млн зі своїх 389 млн акцій, підрахував NBC.
  • Після виходу фінансового звіту акції Alphabet підскочили на 13% на додаткових торгах. За останні 12 місяців капіталізація компанії зросла на 45% – до $1,95 трлн.

Контекст

У четвертому кварталі 2023 року дохід Google зріс до $86 млрд, що на 13% більше, ніж у 2022-му. Основні бізнеси техногіганта з цифрової реклами та хмарних обчислень також демонстрували стійке зростання, яке генеральний директор Сундар Пічаї пояснив інвестиціями Google у генеративний ШІ.

Основне джерело доходу Google – пошуковий бізнес, який приніс $48 млрд, що майже на 13% більше, ніж у 2022 році. 

На сервісах та пристроях за передплатою компанія заробила $10,7 млрд, головним чином завдяки підпискам на YouTube Premium і Music, YouTube TV і Google One. 

Рекламний дохід YouTube становить $9,2 млрд, що на 15% більше, ніж позаминулого року. 

Також компанія повідомила про $9,19 млрд доходу від Google Cloud, що є значним зростанням на 25,6% порівняно з 2022-м.

Закриття фізичних офісних приміщень коштувало Google $1,8 млрд за 2023 рік.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні