Віктор Медведчук /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Медведчук заробляє на родовищах у Сибіру, нерухомості у Москві та донецькій металургії – розслідування «Системи»

Віктор Медведчук Фото Getty Images

У підозрюваного в державній зраді Віктора Медведчука, який перебуває у Росії, є щонайменше три джерела доходу: нафтові родовища в Сибіру, нерухомість і земельні ділянки у Москві та донецька металургія, повідомляє проєкт розслідувань «Система», створений телеканалом «Настоящее время» та російською службою «Радіо Свобода».

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Згідно із розслідуванням, інтереси Медведчука простежуються у московській нерухомості, донецькій металургії та сибірській нафті.
  • Журналісти зазначають, що кума Путіна захищає Генпрокуратура РФ, а заробляти допомагають структури, повʼязані з впливовим главою «Роснафти» та давнім знайомим Путіна Ігорем Сєчіним.
  • За даними журналістів, восени 2023 року відбувалося силове захоплення нафтової компанії «Дулісьма» в Іркутській області. Роком раніше, у грудні 2022-го, приблизно за такою самою схемою захопили нафтову компанію «Каюм Нафта» в Ханти-Мансійському автономному окрузі.
  • Обидві компанії входять до групи «Русь-Ойл», яка належала бізнесменові Олексію Хотіну. Їхнє захоплення журналісти «Системи» повʼязують із Віктором Медведчуком.
  • Родовища «Каюму» та «Дулісьми» розташовані в Сибіру. Одним із доказів причетності Медведчука до рейдерства журналісти наводять той факт, що за день до захоплення «Каюм Нафта» поміняла оператора свого родовища. Ним стала компанія «Інноваційні нафтогазові технології» (ІНГТ), вона повʼязана з Медведчуком через кількох людей, зокрема дружину Оксану Марченко.
Медведчук заробляє на родовищах у Сибіру, нерухомості у Москві та донецькій металургії – розслідування «Системи» /Фото 1

Інфографіка: «Настоящее время»

  • Ще одним джерелом доходів Медведчука «Система» називає донецьку металургію. Незадовго до початку повномасштабної війни контроль над експортом вугілля в регіоні перейшов від українського Сергія Курченка до компанії «Донське вугілля», українські журналісти повʼязували її з Медведчуком через мережу юросіб. 
  • Крім того, у регіоні зʼявився новий постачальник логістичних послуг – компанія «Флоранс». Вона почала возити вугілля, кокс, чавун і сталь. Ця компанія, як стверджують журналісти «Системи», повʼязана з наближеним до Медведчука юристом Олександром Баримовим. У жовтні 2023 року Баримов став співвласником компанії «Індустріальні інновації». Фірма з такою самою назвою керує Дніпрорудненським залізорудним комбінатом у Запорізькій області, одним із найбільших виробників залізняку в регіоні.
  • Також «Система» зазначає, що у Медведчука є звʼязки з гендиректором компанії «Південний гірничо-металургійний комплекс» (ПГМК) Євгеном Юрченком, під контроль якого у 2021 році перейшли найбільші металургійні заводи у так званих ОРДЛО.
  • З усього цього журналісти «Системи» роблять висновок, що Медведчук став «новим бенефіціаром економіки Донбасу», витіснивши з регіону колишнього президента України Віктора Януковича.
  • Також, за даними «Системи», Медведчук і його родина володіють нерухомістю і дорогою землею у Москві. На початку 2021 року повʼязана з Медведчуком компанія купила за 500 млн руб. площі в одному з найдорожчих хмарочосів «Москва-Сіті», а дружина Медведчука Оксана Марченко стала власницею 5 га землі на Лужнецькій набережній і 4 га – поряд із колишнім заводом ЗІЛ.
Медведчук заробляє на родовищах у Сибіру, нерухомості у Москві та донецькій металургії – розслідування «Системи» /Фото 2

Інфографіка: «Настоящее время»

Контекст

В Україні проти колишнього народного депутата Віктора Медведчука прокуратура веде дві кримінальні справи. Його підозрюють у держзраді, співпраці з російськими чиновниками для незаконного видобутку газу на шельфі Чорного моря та сприянні незаконному постачанню вугілля з тимчасово окупованої території Донбасу у 2014–2015 роках.

Медведчук перебував під домашнім арештом. Але коли російські війська почали бити ракетами по Україні, він зібрав речі та втік. Його дружина Оксана Марченко виїхала з України до Білорусі за пʼять днів до вторгнення Росії. 12 квітня минулого року Медведчука затримала СБУ. 21 вересня 2022-го у межах обміну з Росією вдалося звільнити 215 українських захисників, серед них і 10 іноземців. Москві віддали проросійського політика Віктора Медведчука та 55 російських окупантів. 

Згодом президент Володимир Зеленський позбавив українського громадянства Віктора Медведчука, а Верховна Рада України ухвалила проєкт постанови про дострокове припинення його повноважень як народного депутата

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні