Категорія
Новини
Дата

Мексика вперше за 20 років стала провідним постачальником товарів до США, обігнавши Китай

У 2023 році Мексика вперше за більш ніж два десятиліття випередила Китай як провідний постачальник товарів, що імпортуються Сполученими Штатами, пише ABC News. Зрушення відображає зростаючу напруженість у відносинах між Вашингтоном і Пекіном, а також зусилля США з імпорту з більш дружніх і ближчих країн.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Дані, опубліковані в середу Міністерством торгівлі США, показують, що вартість товарів, імпортованих Сполученими Штатами з Мексики, зросла майже на 5% з 2022 по 2023 рік і становить понад $475 млрд. Водночас, вартість китайського імпорту впала на 20%, до $427 млрд.
  • Востаннє мексиканські товари, імпортовані Сполученими Штатами, перевищували вартість імпорту Китаю, у 2002 році.

Контекст

Економічні відносини між Сполученими Штатами та Китаєм останніми роками серйозно погіршилися.

Адміністрація попереднього президента США Дональда Трампа почала запроваджувати тарифи на китайський імпорт у 2018 році, стверджуючи, що торгова практика Пекіна порушує глобальні торгові правила. Президент Джо Байден зберіг ці мита після вступу на посаду в 2021-му.

Адміністрація Байдена закликала компанії шукати постачальників у країнах-союзниках або повертати виробництво до Сполучених Штатів. Порушення в ланцюжках поставок, повʼязані з пандемією COVID-19, також змусили американські компанії шукати постачання ближче до Штатів.

Мексика виявилася серед бенефіціарів зростаючої боротьби з залежністю від китайських заводів. Але картина складніша, ніж може здатися. Деякі китайські виробники відкрили заводи в Мексиці, щоб скористатися перевагами трирічної торгової угоди між США, Мексикою та Канадою, яка дозволяє безмитну торгівлю в Північній Америці багатьма продуктами.

Загалом дефіцит США у торгівлі товарами з рештою світу (розрив між вартістю того, що Штати продають, і тим, що вони купують за кордоном) скоротився минулого року на 10%, до $1,06 трлн.

Торік США випередили Китай у гонці за звання першої економіки світу: за 2023 рік американський ВВП зріс на 6,3% у номінальному вираженні, китайський – на 4,6%.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні