Категорія
Війна
Дата

Високоточне обладнання з Тайваню для Росії на понад $20 млн. Як близький союзник США постачає російській I Machine Technology товари подвійного призначення попри санкції. Розслідування WP

Санкції /Shutterstock/Колаж Олександра Карасьова

I Machine Technology, російська компанія імпорту спеціалізованого обладнання, завезла в Росію з Тайваню інструментів із системами числового програмного керування (ЧПК-обладнання) на суму понад $20 млн. Фото Shutterstock/Колаж Олександра Карасьова

США наклали санкції на експорт товарів подвійного призначення до Росії, які країна-агресорка могла б використати в оборонній промисловості. Через своїх союзників і нібито нейтральні країни, як-от Китай та Туреччину, Москві вдається закуповувати такі товари. Але тепер до цього постачання долучився і союзник США – Тайвань. У розпорядженні The Washington Post зʼявилися документи, які підтверджують активну торгівлю високоточним обладнанням між повʼязаними тайванською і російською фірмами. Forbes переказує головне з матеріалу.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Із січня 2023-го російська компанія імпорту спеціалізованого обладнання I Machine Technology завезла в Росію з Тайваню інструментів із системами числового програмного керування (ЧПК-обладнання) на понад $20 млн. The Washington Post вдалося про це дізнатися із записів про торгові операції та аналізу російських податкових накладних. WP отримав всі підтверджувальні документи від неприбуткової вашингтонської організації Center for Advance Defense Studies (C4ADS).

За перші сім місяців 2023 року I Machine Technology імпортувала ЧПК-обладнання майже виключно вироблене в Тайвані, а продавала його переважно російській оборонній промисловості, згідно з документами. Проблема в тому, що таке обладнання є незамінним у багатьох індустріях, включно з виробництвом зброї.

Обладнання потрапило до Росії 63 партіями. Перші вантажі на $4,47 млн прийшли напряму в російську компанію від співзвучної за назвою фірми I Machine Tools. Директор з продажів I Machine Tools Ю Мін Є раніше був зазначений співвласником московської I Machine Technology, а також часто навідує Росію і проводить час у компанії гендиректора російської компанії Олексія Бредіхіна. 

На кінець травня 2023 року прямі постачання ЧПК-обладнання до Росії припинилися. Решта товару на $17,8 млн йшли обхідними шляхами. Компанія Бредіхіна отримала вантажі з Туреччини та Китаю, а документи показують, що обладнання в них було вироблене кількома іншими тайванськими компаніями.

У коментарі для WP Бредіхін заперечив імпорт підсанкційних товарів після введення обмежень у січні 2023 року, але підтвердив тривалу співпрацю з тайванськими компаніями до того. Він сказав, що після січня завозив лише деталі і це не суперечить санкціям. Коли йому показали отримані виданням документи, у яких вказано, що у вантажах були не лише «деталі», Бредіхін нічого не відповів.

Після розмови The Washington Post із Бредіхіним з Instagram-сторінки російської компанії I Machine Technology зникли відео та фото із Ю Мін Є, тайванськими директорами компаній та візитами Бредіхіна на Тайвань.

Ю сказав WP те ж саме, що і його російський колега, а після наведення доказів у вигляді документів зауважив, що ті можуть бути несправжніми, а його компанія не є постачальником китайських і турецьких юросіб, які надсилали вантаж I Machine Technology. Також він додав, що не знав про звʼязки I Machine Technology з російською армією. 

Відповідь тайванського уряду та думка експертів

«Уряд Тайваню дійсно відчуває потужну мотивацію дотримуватися обмежень на експорт в Росію, які запровадили США, – сказав Джон Дотсон, заступник директора Global Taiwan Institute. – Вони хочуть продемонструвати свою спільну зі США позицію, щоб сприяти поглибленню власних безпекових відносин [із Вашингтоном]».

Обстріл Харкова

Обстріли Харкова в січні Росія здійснювала зброєю, що і надалі містить компоненти західних компаній.

Міжнародна торгова адміністрація Тайваню при міністерстві економіки відмовилася коментувати представлені їй The Washington Post документи, які доводять порушення тайванською компанією I Machine Tools санкцій. В уряді повідомили, що вони планують заборонити тайванським компаніям продавати свої товари I Machine Technology.

На прохання WP дослідники Міжнародного інституту науки і міжнародної безпеки вивчили отримані виданням документи. У своєму звіті вони написали, що деяке ЧПК-обладнання, зазначене в документах, підпадає під експортні обмеження, і «тайванському уряду варто було краще слідкувати за тим, щоб його експорт не допомагав Росії вести війну».

Дослідники вважають, що схожість назв двох компаній, які ще й відкрито співпрацюють, дає привід говорити про глибший, ніж здається, звʼязок між ними. По суті, у тайванської I Machine Tools є відділення «російських продажів», яке відкриває доступ до великої кількості компаній російського ВПК.

Що таке високоточне обладнання

ЧПК-обладнання – це кількатонна машина для масового виробництва товарів, виготовлення яких вимагає надзвичайної точності. Такі машини виконують детальні компʼютеризовані команди з обробки металу чи інших матеріалів за допомогою свердл, станків, фрез та інших інструментів. 

Довгі роки Росія імпортувала таке обладнання. Близько 70% ЧПК-машин за останні роки вона ввезла з-за кордону, згідно з даними Ради економічної безпеки України (РЕБУ). Після запровадження Заходом санкцій проти РФ, Москва почала купувати для своєї оборонної промисловості ЧПК-обладнання в азійських постачальників, серед яких був і Тайвань.

Із січня по липень 2023 року російська I Machine Technology отримала понад $80 млн за неназвані товари та послуги, які вона надала понад 40 виробникам зброї та російським військовим підрядникам. Кілька з них – під санкціями США. Про це свідчать російські податкові декларації, якими РЕБУ поділилася з WP.

Найбільшим клієнтом I Machine Technology у 2023 році був російський завод «Авангард», який є головним постачальником системи ППО С-400 для армії Росії. В коментарі WP гендиректор I Machine Technology Бредіхін визнав, що минулого року отримав мільйони доларів від російської оборонної індустрії, але подробиць не повідомив. Сказав лише, що на його «превеликий жаль, він більше нічого їй не постачає».

Виникають великі сумніви щодо слів Ю Мін Є про те, що він не знав про співпрацю його російського партнера з оборонкою Росії, адже у вже видалених постах Бредіхін називав свою фірму «російським відділенням» I Machine Tools. 

Крім того, право власності на логотипи обох компаній належать тайванській фірмі ROST Group росіянина Олександра Браславського. Артем Браславський, менеджер компанії, підтвердив WP, що I Machine Tools і I Machine Technology – «одна й та сама компанія».

Зенітно-ракетний комплекс С-400 «Тріумф». /Getty Images

Зенітно-ракетний комплекс С-400 «Тріумф», який виробляє російський завод «Авангард». Фото Getty Images

Втім Ю Мін Є чомусь заявляє, що незнайомий із компанією Браславського. Це попри те, що російські корпоративні записи за 2011-й показують, що Ю є засновником I Machine Technology, якому належала третина компанії.

I Machine Tools і I Machine Technology співпрацюють з 2012-го, коли почалися регулярні візити Ю Мін Є до Росії. У 2013-му і 2014-му компанія отримала два контракти на понад $100 000 кожен на постачання ЧПК-обладнання ФСБ Росії, що підтверджують документи, які надала організація Dossier Center, спонсорована Михайлом Ходорковським. Російська компанія страшенно пишалася своєю співпрацею з іншими військовими підрядниками Росії, про що свідчать пости тих часів.

Російські дрони

У листопаді 2022-го Бредіхін запросив менеджера проєкту заводу дронів, який тоді будували в Татарстані, приїхати на Тайвань, щоб оглянути виробництво ЧПК-обладнання. Той менеджер займався виробництвом двигунів для БпЛА, згідно з документами про секретну співпрацю Росії та Ірану, які потрапили до WP. Російські інженери сподівалися, що обладнання від I Machine Technology допоможе виробляти складні частини двигунів.

Документи, що фігурують у розслідуванні WP, не містять підтвердження візиту учасників програми дронів на Тайвань чи закупівлі тайванського обладнання. Видалені пости в instagram і Facebook вказують на те, що Бредіхін і Ю Мін Є були на тайванських заводах, чиє обладнання вони потім закупили для Росії. 

Бредіхін сказав, що його компанія «пропонувала китайське обладнання для виробництва дронів», але подробиці йому невідомі, і нині він активно не співпрацює із заводом дронів. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні