Категорія
Новини
Дата

Мережа АЗС «Параллель» може купити Motto і Prime за $28–38 млн

Паливна мережа зі сходу України «Параллель» може придбати дві мережі заправок Motto і Prime у 2024 році. Угоди можуть бути закриті протягом 2024 року, йдеться у тексті Forbes «Перша M&A на паливному ринку за багато років».

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • «Параллель» Олександра Дубініна може купити дві мережі – Motto і Prime, розповів Forbes власник однієї з паливних мереж та Олександр Мельничук, директор зі стратегічного маркетингу та інновацій «БРСМ-Нафта».
  • Угоди поки на ранній стадії і мають бути закриті протягом 2024-го, сказав топменеджер однієї з паливних мереж на умовах анонімності через чутливість питання.
  • «Параллель» поки не подавала запит на концентрацію в Антимонопольний комітет (АМКУ), йдеться у відповіді відомства на запит Forbes.
  • АМКУ досліджує можливу купівлю Motto власником мережі «Параллель». Причиною дослідження стала новина видання «Нафторинок» про обʼєднання двох мереж, пояснили Forbes у пресслужбі АМКУ. 
  • З 1 листопада «Параллель» домовилась з Мotto лише про постачання пального, за даними профільного видання Enkorr.
  • Одна заправка Motto в середньому може коштувати $300 000-400 000, а вся мережа – до $30 млн, за оцінкою директора консалтингової групи «А-95» Сергія Куюна. 
  • Prime – інша мережа, яка може обʼєднатись з «Параллель». Ця мережа продає пальне вантажному транспорту, а не власникам легкових автомобілей. Куюн оцінює мережу Prime у суму до $3 млн.

Контекст

Мережу АЗС «Параллель» у Донецькій, Луганській, Запорізькій областях і Криму розбудувала компанія «СКМ» Ріната Ахметова. До війни мережа нараховувала 140 автозаправних станцій, але через окупацію Донбасу і Криму Росією втратила 80 АЗС.

Наприкінці 2020-го «Параллель» купив Олександр Дубінін за власні і кредитні кошти. Сума угоди – $30 млн, за оцінкою директора консалтингової групи «А-95» Сергія Куюна.

Внаслідок повномасштабного вторгнення «Параллель» втратила або зупинила роботу 36 АЗС. Нині «Параллель» – це 24 заправки у Дніпропетровській, Одеській, Київській і підконтрольній Україні території Донецької та Запорізької областей.

Якщо «Параллель» об’єднає заправки Motto і Prime, вона зросте уп’ятеро, до понад 100 АЗС і увійде до десятки найбільших паливних мереж України, каже Куюн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні