Категорія
Новини
Дата

Meta погодилась заплатити $725 млн за врегулювання позову про конфіденційність

Meta Platforms Inc. погодилася заплатити $725 млн для врегулювання давнього судового процесу, в якому стверджувалося, що Facebook незаконно передав дані користувачів дослідницькій фірмі Cambridge Analytica, пише Bloomberg.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Це найбільше відшкодування, яке коли-небудь досягнуто в груповому позові про конфіденційність даних, і найбільша сума, яку Facebook колись платив за врегулювання приватного групового позову», – заявили позивачі в судовому позові.
  • Мирова угода стосується позову 2018 року, поданого користувачами Facebook після того, як зʼясувалося, що британська дослідницька фірма, повʼязана з президентською кампанією Дональда Трампа у 2016 році, отримала доступ до даних 87 млн користувачів соціальної мережі. Угода вимагає схвалення федерального судді.
  • Материнська компанія Facebook могла б сплатити ще сотні мільйонів доларів, якби дійшла до суду та програла справу. «Ми домагалися врегулювання, оскільки це відповідає інтересам нашої спільноти та акціонерів», – йдеться в заяві Meta. 
  • З того часу, як справу було порушено, Facebook перестав дозволяти третім сторонам отримувати доступ до даних про користувачів через їхніх друзів, заявили позивачі в судовому документі з докладним описом мирової угоди. Компанія також розширила свої можливості щодо обмеження та моніторингу того, як треті сторони отримують та використовують інформацію користувачів Facebook, та покращила свої методи інформування користувачів про те, яку інформацію Facebook збирає та передає про них, згідно з заявою.

Контекст

Минулого місяця Google погодилася виплатити $391,5 млн 40 штатам США, щоб завершити розслідування спірних методів відстеження розташування, яке офіційні особи штату назвали найбільшою угодою про конфіденційність в історії США. 

Крім того, минулого місяця суддя схвалив угоду з Meta на суму $90 млн для врегулювання позову щодо використання файлів cookie браузера та кнопки «Подобається» Facebook для відстеження активності користувачів.

Цього тижня антимонопольний наглядовий орган ЄС повідомив материнську компанію Facebook Meta, що вона, ймовірно, порушує антимонопольне законодавство ЄС, спотворюючи конкуренцію на ринках онлайн-реклами та зловживаючи своїм домінантним становищем.

Нещодавно турецький антимонопольний орган оштрафував Meta Platforms Inc., материнську компанію Facebook, на 346,7 млн лір ($18,6 млн) за порушення закону про конкуренцію. У 2021 році антимонопольний орган розпочав розслідування щодо WhatsApp, а потім – Facebook Inc. після того, як додаток для обміну повідомленнями оновив свої умови обслуговування, заявивши, що він залишає за своїм власником Facebook Inc. та її дочірніми компаніями право збирати дані користувача, зокрема номери телефонів і про місцеперебування.

Наприкінці листопада регулятор конфіденційності даних Ірландії наклав штраф у розмірі €265 млн на соціальну мережу Facebook, пише Reuters. Йдеться про розслідування щодо витоку персональних даних у 2018–2019 роках.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні