Категорія
Новини
Дата

«Метінвест» Ахметова – Новинського звільнив більш ніж десяток російських менеджерів

На початку березня російські топменеджери гірничо‑металургійного холдингу «Метінвест» отримали листи із пропозицією розірвати контракти, повідомили Forbes на умовах анонімності два топи компанії. Також цю інформацію підтвердив топменеджер компанії-конкурента. Компанію вже залишили десяток управлінців з російськими паспортами.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • У «Метінвесті» Ріната Ахметова і Вадима Новинського запит Forbes залишили без коментаря. Наразі невідомо, скільки росіян залишаються на своїх посадах – компанія прибрала з сайту інформацію про управлінський склад. Дані, що збереглися в кеші, свідчать, що до 24 лютого росіяни обіймали майже третину посад у раді директорів «Метінвесту».  
  • З 11 директорів компанії російське громадянство мали директор з логістики та закупівель Олексій Громаков (раніше працював у російських компаніях «Вимпелком», «Аерофлот» і «Сібур»; у «Метінвесті» з квітня 2018 року), директор зі сталого розвитку та взаємодії з колективом Олексій Комлик («Система» та «Уралкалій»; у «Метінвесті» з 2013-го), директорка з економіки та розвитку бізнес-системи Ольга Овчинникова («Северсталь-ресурс» та «Альянстрансойл»; у «Метінвесті» з 2010-го), операційний директор Олександр Погожев (американська Severstal International та російська «Северсталь»; у «Метінвесті» з 2010-го). 
  • Металургійний холдинг уже розпрощався з більш ніж десятком російських менеджерів (точна кількість невідома і може бути значно більшою), що працювали на нижчих управлінських рівнях, як директори департаментів. Під час звільнення вони отримали від трьох до шести щомісячних зарплат (залежно від стажу в «Метінвесті»). Умови розриву контракту з управлінцями вищої ланки обговорювались індивідуально. 
  • Російським співробітникам запропонували два варіанти розриву: звільнитися за згодою сторін або, якщо є законні підстави (кількість років проживання, посвідки тощо), претендувати на українське громадянство. «При цьому збереження робочого місця та зарплати на період отримання паспорта не гарантувалось», – говорить співрозмовник Forbes у «Метінвесті», який прийняв рішення залишити компанію.  
  • За даними Forbes, компанію вже покинули Олексій Громаков та Олександр Погожев. Кілька топменеджерів, які давно мешкають в Україні, розпочали процедуру отримання українського громадянства. 

Контекст

У розпал війни з Росією наявність у менеджменті громадян країни-агресора супроводжуються репутаційними ризиками, навіть якщо ці менеджери мають проукраїнські погляди та багато років живуть в Україні. 

Крім того, після 24 лютого у команді почали загострюватися суперечки між українськими і російськими топами, навіть тими, що працюють разом багато років, говорить один зі співрозмовників Forbes. Треба було випустити пар, при цьому втримати керованість. Хто ще звільнив росіян, а хто не визначився, читайте у матеріалі «Ахметов, Пінчук, Веревський більше не хочуть мати російських топменеджерів. Як український бізнес вирішує питання «токсичного паспорта».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні