Категорія
Новини
Дата

Через війну і закриті порти штат «Метінвеста» скорочено на 40 000 співробітників

Група «Метінвест» Ріната Ахметова за рік війни скоротила 40% співробітників та збирається звільнити ще 5000 працівників. Про це повідомив керівник проєктного офісу групи «Метінвест» Олександр Водовіз на Саміті експортерів від Forbes.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти 

  • Під час війни штат «Метінвесту» скоротився до 60 000 співробітників зі 100 000. Найближчим часом компанія планує звільнити ще 5000 робітників, зазначив Водовіз.
  • ʼМи втратили 50% бізнесу. Зруйновані два найбільші наші підприємства – «ММК Ілліча» та «Азовсталь», – нагадав він. 
  • За словами Водовоза, компанія втрималась на плаву, продовжує інвестувати на мінімальному рівні. «Зараз питання, чи виживимо ми та в якому вигляді», – наголосив він.
  • Головна проблема ГМК — це заблоковані морські порти, оскільки переорієнтувати товарні потоки галузі через західні переходи неможливо. Інші галузі також сильно страждають від блокади портів. «Держава має визначити розблокування морських портів одним із основних пріоритетів в сфері економіки, залучити до цього процесу ООН та наших зарубіжних партнерів», – каже Водовіз.
  • «Аграріям дозволяє вижити зерновий коридор, але у нас важкі часи. Від цього держава також багато втрачає», – додав він. 

Контекст

Повномасштабна війна суттєво зачепила бізнес-імперію Ріната Ахметова. З початку війни його статки впали на 64%. На початку 2022 року Forbes оцінював їх у $13,7 млрд, а у липні – лише в $4,9 млрд. 

Головний скарб бізнес-імперії – «Метінвест» – втратив 2/3 оціночної вартості бізнесу. Раніше Forbes оцінював вартість «Метінвесту» в $3 млрд, з яких на частку Ахметова припадає $2,25 млрд.

Війна зруйнувала вертикальну інтеграцію групи «Метінвест». У Маріуполі вона втратила два головні підприємства – «Азовсталь» і ММК імені Ілліча. Ці активи були ядром металургійного бізнесу «Метінвесту». Сюди постачалось до 40% залізорудної сировини з гірничозбагачувальних комбінатів компанії в Дніпропетровській області. З цієї сировини маріупольські заводи виробляли сталеву продукцію з більшою доданою вартістю. Тільки чверть цієї продукції продавалась в Україні, решта йшла на експорт, зокрема у вигляді слябів для перекатних заводів «Метінвесту» в Англії та Італії. В 2021 році «Азовсталь» і ММК імені Ілліча виробили 8,6 млн т сталі, або 90% всієї сталі групи. На ці заводи припадало 40% усього українського виробництва металопродукції.

Підприємства групи «Метінвест» минулого року виготовили 2,7 млн т чавуну та 2,9 млн т сталі. Це менше порівняно з попереднім роком на 72% і 69% відповідно, свідчать дані виробничого звіту компанії за четвертий квартал і 2022 рік. 

Всі гірничо-збагачувальні комбінати групи «Метінвест» відновили роботу, група планує поступово збільшити потужність до мінімум 30% довоєнного рівня та зосередитися переважно на виробництві залізорудних окатишів.

Матеріали по темі

Саміт експортерів відбувся 16 березня 2023 року за підтримки генеральних партнерів: Payoneer, ТПП України, Meest, «Метінвест». Партнерами експозони виступили: «Нова пошта», група компаній «Прометей», ТМ Casillero del Diablo.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні