Категорія
Новини
Дата

Виробництво на метзаводах Ахметова суттєво скоротилося. «Метінвест» відзвітував за 2022 рік

Підприємства групи «Метінвест» минулого року виготовили 2,7 млн т чавуну та 2,9 млн т сталі. Це менше порівняно з попереднім роком на 72% і 69% відповідно, свідчать дані виробничого звіту компанії за четвертий квартал і 2022 рік. 

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • За минулий рік виробництво товарних напівфабрикатів на підприємствах «Метінвесту» знизилося на 70% проти попереднього року і склало 1 млн т. Причина – суттєве скорочення виробництва рідкого чавуну. 
  • Це частково було компенсовано консолідацією обсягів виробництва товарної заготовки на потужностях «Каметсталі», ефект якої у 2022 році становив 234 000 т, пояснили в компанії.
  • Виробництво готової продукції за минулий рік зменшилося на 62% порівняно з показниками 2021 року – 2,8 млн т. Зокрема, виробництво плоского прокату знизилося на 4,2 млн т – до 1,7 млн т. Таке скорочення відбулося через зупинку маріупольських комбінатів та відсутність стабільних поставок слябів для італійських перекатних заводів у першій половині року.
  • Виробництво довгого прокату знизилося на 71 000 т – до 1 млн т. Причина – зупинка виробництва на «Азовсталі» та зменшення виробництва на болгарському Promet Steel через неритмічні внутрішньогрупові поставки заготовки.
  • Обсяги виробництва рейкової та трубної продукції скоротилися на 38 000 т та 100 000 т – до 10 000 т та 18 000 т відповідно. Вся ця продукція виготовлялася на комбінатах у Маріуполі.
  • За підсумками 2022 року на 64% скоротився обсяг виробництва коксу – до 1,7 млн т, переважно через негативний вплив війни на роботу коксохімічних підприємств.

Контекст

З початком великої війни з 24 лютого 2022 року «Метінвест» прийняв рішення призупинити виробничу діяльність низки своїх підприємств у Маріуполі, Авдіївці та Запоріжжі, зокрема МК «Азовсталь», ММК ім. Ілліча, Авдіївського КХЗ та Запорізького КХЗ. 

Пізніше запорізькі підприємства групи відновили своє виробництво. Водночас активи підприємств групи в Маріуполі та Авдіївці постраждали внаслідок бойових дій, а м. Маріуполь наразі є тимчасово окупованим. 

Українські підприємства групи «Метінвест», окрім тих, які розташовані у Маріуполі та Авдіївці, продовжують працювати з різним рівнем завантаження, враховуючи фактори безпеки, наявність електропостачання, а також логістичні та економічні чинники.

Основними акціонерами групи «Метінвест» є СКМ Ріната Ахметова (71,24%) та група компаній «Смарт-Холдинг» Вадима Новинського (23,76%).

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні