Олександр Ярославський, Святий Миколай і Юрій Косюк. Ілюстрація Shutterstock/Анна Наконечна /Олександр Чекменьов/особистий архів
Категорія
Найбагатші
Дата

Між Ярославським та Косюком. Forbes оцінив статки Святого Миколая у $815 млн

Олександр Ярославський, Святий Миколай і Юрій Косюк. Ілюстрація Shutterstock/Анна Наконечна Фото Олександр Чекменьов/особистий архів

У ніч на 19 грудня українці святкують день Святого Миколая – він приходить до мільйонів дітей в Україні й Польщі та дарує подарунки, поки вони сплять. Така кількість подарунків потребує великих інвестицій. На якому місці був би Миколай у списку Forbes, якби отримав українське громадянство

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Оцінка подарунків дітям у 2021 році

Найчастіше Святий Миколай кладе дітям під подушку подарунки – солодощі та іграшки. Неслухняні діти отримують замість подарунків різки. В Україні, за підрахунками Forbes, у грудні 2021 року подарунки від святого отримають понад 7 млн дітей, а їхній середній чек становитиме $20. У Польщі, хоча дітей і менше, близько 6 млн, подарунки коштуватимуть Миколаю дорожче: середня ціна – $37.

Розрахунки Forbes не враховують, що хтось із дітей був неслухняним у 2021 році, – подарунки отримають усі. Хоча у 2019 році і був випадок, коли три дитини в одному з дитячих садків Маріуполя погано поводилися і під подушкою 19 грудня знайшли різку.

Окрім Польщі та України, згадки про Святого Миколая можна знайти і в деяких інших східноєвропейських країнах, наприклад, у Хорватії, Чехії та Угорщині. Але там він є неосновним героєм зимових свят. У результаті на подарунки українським дітям піде близько $143 млн, а польським – $212 млн.

Виробничі потужності у володінні Святого Миколая

У розрахунку статків, крім ціни подарунків, також враховуються заводи Миколая, які здатні забезпечити виробництво подарунків, – рівною мірою іграшок та солодощів.

Для розрахунку можливої середньої оцінки заводу з виробництва солодощів Forbes проаналізував фінансові показники публічних кондитерських компаній: Ezaki Glico Co, Bourbon Corp, Orkla, Morinaga & Co та Cloetta. Для порівняльної оцінки іграшкового заводу Forbes врахував котирування семи публічних компаній: Mattel, JAKKS Pacific, Hasbro, Toys Rus ANZ, Build-A-Bear Workshop, Funko, Spin Master.

Активи Святого Миколая мають дисконт за непублічність, але водночас збільшуючий коефіцієнт за дбайливе ставлення до довкілля, оскільки жодного повідомлення про їхню шкоду не зафіксовано. Виторг кожного міг би бути близько $177 млн. У підсумку капіталізація кондитерського заводу Святого Миколая – $167 млн, а іграшкового – $289 млн.

Нерухомість

Резиденції Святого Миколая в Україні знаходяться у Львові (у Парку Культури та біля Шевченківського гаю), а також у Полтаві, Львівській області (с. Зиболки, «Зимова Казка»), Івано-Франківській області (с. Поляниця) та Одеській області (с. Осички). Forbes в оцінці не враховує релігійних споруд.

Контекст

Якого Святого Миколая оцінював Forbes

Святковий персонаж, який дарує дітям подарунки. Forbes не брав до уваги статки реального прототипу Святого Миколая – Миколая Мирлікійського Чудотворця. Вони були значними у IV столітті, але нікчемно малі для загальної оцінки. До того ж святий, як вважається, роздав більшу частину нужденним. Не оцінювалися також статки інших персонажів, прототипами яких є Миколай Чудотворець (зокрема і Санта-Клауса).

Фінальна сума

Статки Святого Миколая – $815 млн. Вони складаються з:

  • подарунки дітям у грудні 2021 року – $354 млн;
  • потужності з виробництва іграшок – $289 млн;
  • потужності з виробництва солодощів – $167 млн;
  • нерухомість – $5 млн.

Цього вистачило б, щоб потрапити на 10 місце до списку найбагатших України, який Forbes опублікував у травні 2021 року. У цій версії рейтингу Святий Миколай опинився б одразу після бізнесмена Олександра Ярославського, статки якого Forbes оцінив у $820 млн. Засновник агрокомпанії МХП Юрій Косюк перемістився б на 11 місце у рейтингу.

Проте за пів року з моменту публікації останнього списку суттєво збільшилися статки кількох українців. Наприклад, засновники Grammarly Максим Литвин та Олексій Шевченко після останнього інвестиційного раунду з компанії у листопаді володіють тепер по $4 млрд кожен. Це означає, що кожен із них може опинитися на другому та третьому місці списку – одразу після лідера Ріната Ахметова. Засновника фінтех-стартапу Revolut Влада Яценка Forbes з липня теж оцінює вище – $1,1 млрд. Але навіть у оновленому рейтингу статки Святого Миколая гарантують йому місце у двадцятці найбагатших України.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні