Категорія
Новини
Дата

OpenAI почала пропонувати акції інвесторам при оцінці компанії до $90 млрд – WSJ

1 хв читання

OpenAI веде переговори з інвесторами про продаж акцій, у результаті якої вартість компанії-творця ChatGPT становитиме від $80–90 млрд. Це приблизно втричі перевищує рівень, досягнутий на початку цього року, пише The Wall Street Journal. Компанія повідомила інвесторам, що розраховує досягти доходу $1 млрд цього року. 

Ключові факти

  • OpenAI прагне продати існуючі акції на суму кількасот мільйонів доларів інвесторам Кремнієвої долини. У минулому венчурні фірми, такі як Sequoia Capital та Khosla Ventures, купували акції OpenAI за допомогою тендерних пропозицій, хоча основна частина зовнішнього фінансування надходить від Microsoft.
  • Очікується, що угода дасть змогу співробітникам продавати свої акції, а не випускати компанією нові для залучення додаткового капіталу.
  • Оцінка у $80 млрд і більше зробила б OpenAI одним із найдорожчих світових стартапів після SpaceX Ілона Маска та власника TikTok ByteDance. Ця цифра підкреслює, наскільки OpenAI змогла змінити ландшафт Кремнієвої долини і змусити навіть більш багатих і авторитетних технологічних гігантів переглянути свої дорожні карти продуктів і наслідувати її приклад.
  • Цей продаж акцій співробітників може встановити мінімальну ціну для будь-якого додаткового збору коштів від зовнішніх інвесторів. Очікується, що OpenAI залучить більше грошей за рахунок випуску нових акцій, оскільки прагне покрити обчислювальні витрати, необхідні розробки та обслуговування своїх систем штучного інтелекту.

Контекст

З 6 липня OpenAI зробила загальнодоступним GPT-4. Доступ отримали всі клієнти, які платять за ChatGPT API.

28 серпня OpenAI презентувала ChatGPT Enterprise – корпоративну версію ChatGPT з додатковими функціями та засобами захисту конфіденційності. Вона дає можливість користувачам вводити набагато довші запити і звертатися до чат-бота необмежену кількість разів, а також гарантує шифрування даних.

Річний виторг компанії OpenAI, яка створила ChatGPT і генератор зображень Dall-E, наблизився до $1 млрд. Ця цифра значно перевищує прогнози, які OpenAI раніше надала акціонерам.

У вересні OpenAI презентувала Dall-E 3 – останню версію свого інструменту перетворення тексту на зображення, який використовує надзвичайно популярний чат-бот зі штучним інтелектом ChatGPT для заповнення підказок.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні