Категорія
Новини
Дата

Мінус $700 млн товарообігу, але з прибутком. Співвласник мереж EVA та Varus розкрив фінансові показники компанії

Товарообіг мереж EVA та Varus у 2022 році склав $1,3 млрд в порівнянні з довоєнним показником близько $2 млрд. Про це розповів в інтервʼю Forbes співвласник мереж Руслан Шостак. За його словами, попри війну компанії вдалося зберегти бізнес і людей.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • До війни група компаній налічувала 35 000 співробітників, товарообіг досягав близько $2 млрд на рік, зазначив Шостак. Наразі – понад 27 000 співробітників і товарообіг за результатами 2022 року $1,3 млрд.
  • «Я вважаю, що з урахуванням війни ми маємо непогані показники. Товарообіг у гривні за результатами 2022 року можна порівняти з показниками 2021 року. При тому, що 20% мереж Eva та Varus не працювали на початку військових дій», – наголосив він.
  • За даними Шостака, зараз у EVA не працює близько 16% мережі, у Varus – менше. «У Херсоні, наприклад, не усі магазини EVA працюють. Ми відкриватимемо їх у міру поліпшення ситуації в місті», – додав він.
  • При цьому, а словами Шостака, група компаній нарощує присутність в інших регіонах України: у 2022 році відкрилося 26 нових магазинів EVA на заході України та у Києві, зʼявилося вісім нових Varus.
  • Шостак сказав, що компанія в 2022 році була прибутковою. «Прибуток, який отримали 2022 року, ми направили на соціальні проєкти та розвиток бізнесу в Україні. На початку війни ми ставили собі за мету зберегти бізнес і людей. З цим завданням ми впоралися», – наголосив він. 
  • Найбільшим активом, який втратила компанія внаслідок війни, став розподільчий центр під Києвом. «Там були запаси холодної продукції. Це була спланована російською владою операція зі знищення продовольчих запасів Києва. Водночас АТБ, «Сільпо» та інші ритейлери втратили свої склади», – зазначив Шостак.

Контекст

З початку війни Varus втратив 15% мережі, EVA – майже 10%. У листопаді минулого року компанія відкрила два Varus у Києві. А EVA за січень – листопад відкрила 21 магазин. 

Водночас Руслан Шостак розпочав свій перший особистий філантропічний проєкт. Він опікується вихованцями дитбудинків та дітьми, які постраждали від війни. Зокрема фінансує їхню евакуацію та психологічне оздоровлення. У рамках проєкту Шостака близько 2700 дістали прихисток, а 100 членів родин воїнів ЗСУ відпочили в Туреччині.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні