Категорія
Новини
Дата

Мінінфраструктури відновило публікацію відкритих даних щодо будівництва

Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури відновило публікацію відкритих даних щодо будівництва, йдеться в повідомленні відомства. Оприлюднення даних було призупинено після початку великої війни.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Інформація доступна в Єдиній державній електронній системі у сфері будівництва та на Порталі відкритих даних.
  • У відкритому доступі знаходяться дані, що не становлять загрози національній безпеці: публічна мапа будівництва з відображенням нещодавно виданих дозволів на проведення будівельних робіт; відомості щодо конкретного об’єкта будівництва; відомості про будівництво за адресою.
  • Інформація щодо частини об’єктів критичної інфраструктури залишається закритою.
  • Протягом року війни електронна система працювала в обмеженому режимі, надаючи інформацію лише авторизованим користувачам: архітекторам, інженерам, працівникам органів контролю.
  • Відновлення публікацій – частина підготовки до масштабної реформи містобудування (законопроєкт №5655), яка передбачає цифровізацію будівельних документів та процесів, повідомив віцепрем’єр-міністр Олександр Кубраков.

Контекст

Документ авторства очільниці президентської партії Олени Шуляк, прийнятий парламентом в цілому 13 грудня, одразу ж викликав критику серед громадських активістів, архітекторів та низки мерів міст, зокрема Віталія Кличка, Андрія Садового та Бориса Філатова.

Суть реформи – у цифровізації основних процедур, повʼязаних із будівництвом нових обʼєктів: отримання дозволів на початок робіт, перевірка документації, контроль за ходом будівництва тощо.

«Е-система дозволяє виключити чиновника з багатьох ключових процесів, – пояснював заступник Кубракова у новоствореному Мінгромад та інфраструктури Мустафа Найєм. – Де це можливо, вона видає рішення автоматично на підставі наявності необхідних документів та порівняння даних у реєстрах».

Один із головних аргументів проти – відсутність контролю з боку держави спростить процедуру отримання дозволів на будівництво (особливо для великих учасників ринку). Про це, зокрема, йдеться у заяві Асоціації міст України від імені 35 голів населених пунктів, опублікованій 13 грудня. З критикою законопроєкту виступили Мінкульт, Головне юридичне управління Верховної Ради та Нацагентство з запобігання корупції.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні