фото: Олександр Кубраков
Категорія
Новини
Дата

Понад 2,4 млн українців проживають у пошкодженому житлі, у «Дії» зареєстровано більше 316 000 заявок на компенсацію – Кубраков

2 хв читання

фото: Олександр Кубраков

Станом на осінь понад 2,4 млн українців мешкають у пошкодженому чи зруйнованому житлі, повідомив віцепремʼєр-міністр із відновлення – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков. Через портал «Дія» заявки на компенсацію залишили вже понад 316 000 українців. 

Ключові факти

  • За словами Кубракова, одним з інструментів регуляції питання компенсації за зруйноване житло покликаний законопроєкт №7198, який наразі перебуває на розгляді Верховної Ради.
  • «Проблема потребує чіткої державної політики, в такому чутливому питанні ми не можемо обмежуватись тимчасовими рішеннями», – написав він.
  • За словами віцепремʼєра, проєкт закону визначає, хто зможе отримати компенсацію, в якому виді, коли і як постраждала сторона зможе її використати для придбання нового житла. Документом передбачається, що комісії з розгляду питань щодо надання компенсації будуть створюватися при кожній громаді чи військовій адміністрації..
  • «Щодо джерел фінансування, то ми розраховуємо, що це будуть заарештовані активи Росії. Ми не хочемо перекладати тягар відбудови на платників податків, тому вже працюємо з міжнародними інституціями над залученням цих коштів у відбудову», – сказав він.

Контекст

ЄС та партнери з країн «Великої сімки» заморозили близько €300 млрд резервів російського центрального банку. За попередніми даними, ЄС також заблокував активи на суму близько €19 млрд, що належать російським бізнесменам, які перебувають під санкціями, хоча ці оцінки не є повними. 

Через понад 10 місяців після нападу Росії на Україну наразі у ЄС налічується близько 1300 осіб та 120 організацій, внесених до чорного списку, а також введено економічні санкції, які охоплюють торгівлю, транспорт, енергетику, банківську справу, засоби масової інформації та оборонний сектор.

3 січня премʼєр-міністр Денис Шмигаль під час засідання уряду повідомив, що збитки, завдані Україні внаслідок війни, перевищують $700 млрд. За його словами, потреби на відновлення зросли через атаки РФ на інфраструктуру. Того ж дня стало відомо, що Німеччина готова використати заморожені російські активи на мільярди євро, щоб допомогти Україні з відновленням, якщо юридичні питання будуть вирішені і союзники наслідуватимуть її приклад.

За останніми даними, 27 країн ЄС повідомили про замороження близько €20,3 млрд ($22 млрд) російських активів, які перебувають під санкціями, при цьому Італія, Ірландія, Франція, Іспанія, Німеччина, Бельгія, Люксембург та Австрія повідомили про замороження більш ніж €1 млрд кожна. Згідно з документом виконавчої Європейської комісії ЄС, майже кожна інша країна ЄС заморозила активів на мільйони доларів. Греція та Мальта заморозили найменше російських активів, €212 000 та €147 000 – відповідно.

12 січня Уряд представив перший проєкт напрямку «Відбудова України» в межах платформи UNITED24. Планується відновити 18 багатоквартирних будинків в Ірпені, Бородянці, Гостомелі, селах Бузова та Мила.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні