фото: Олександр Кубраков
Категорія
Новини
Дата

Понад 2,4 млн українців проживають у пошкодженому житлі, у «Дії» зареєстровано більше 316 000 заявок на компенсацію – Кубраков

фото: Олександр Кубраков

Станом на осінь понад 2,4 млн українців мешкають у пошкодженому чи зруйнованому житлі, повідомив віцепремʼєр-міністр із відновлення – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков. Через портал «Дія» заявки на компенсацію залишили вже понад 316 000 українців. 

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За словами Кубракова, одним з інструментів регуляції питання компенсації за зруйноване житло покликаний законопроєкт №7198, який наразі перебуває на розгляді Верховної Ради.
  • «Проблема потребує чіткої державної політики, в такому чутливому питанні ми не можемо обмежуватись тимчасовими рішеннями», – написав він.
  • За словами віцепремʼєра, проєкт закону визначає, хто зможе отримати компенсацію, в якому виді, коли і як постраждала сторона зможе її використати для придбання нового житла. Документом передбачається, що комісії з розгляду питань щодо надання компенсації будуть створюватися при кожній громаді чи військовій адміністрації..
  • «Щодо джерел фінансування, то ми розраховуємо, що це будуть заарештовані активи Росії. Ми не хочемо перекладати тягар відбудови на платників податків, тому вже працюємо з міжнародними інституціями над залученням цих коштів у відбудову», – сказав він.

Контекст

ЄС та партнери з країн «Великої сімки» заморозили близько €300 млрд резервів російського центрального банку. За попередніми даними, ЄС також заблокував активи на суму близько €19 млрд, що належать російським бізнесменам, які перебувають під санкціями, хоча ці оцінки не є повними. 

Через понад 10 місяців після нападу Росії на Україну наразі у ЄС налічується близько 1300 осіб та 120 організацій, внесених до чорного списку, а також введено економічні санкції, які охоплюють торгівлю, транспорт, енергетику, банківську справу, засоби масової інформації та оборонний сектор.

3 січня премʼєр-міністр Денис Шмигаль під час засідання уряду повідомив, що збитки, завдані Україні внаслідок війни, перевищують $700 млрд. За його словами, потреби на відновлення зросли через атаки РФ на інфраструктуру. Того ж дня стало відомо, що Німеччина готова використати заморожені російські активи на мільярди євро, щоб допомогти Україні з відновленням, якщо юридичні питання будуть вирішені і союзники наслідуватимуть її приклад.

За останніми даними, 27 країн ЄС повідомили про замороження близько €20,3 млрд ($22 млрд) російських активів, які перебувають під санкціями, при цьому Італія, Ірландія, Франція, Іспанія, Німеччина, Бельгія, Люксембург та Австрія повідомили про замороження більш ніж €1 млрд кожна. Згідно з документом виконавчої Європейської комісії ЄС, майже кожна інша країна ЄС заморозила активів на мільйони доларів. Греція та Мальта заморозили найменше російських активів, €212 000 та €147 000 – відповідно.

12 січня Уряд представив перший проєкт напрямку «Відбудова України» в межах платформи UNITED24. Планується відновити 18 багатоквартирних будинків в Ірпені, Бородянці, Гостомелі, селах Бузова та Мила.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні