Категорія
Новини
Дата

Місія МАГАТЕ вирушила з Києва на Запорізьку АЕС

Вона має оцінити ситуацію та встановити постійне представництво, заявив генеральний директор МАГАТЕ Маріано Гроссі на брифінгу в Києві.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Місія МАГАТЕ, за словами Гроссі, які передає Укрінформ, планує провести на станції декілька днів. Зокрема, поспілкуватися з персоналом і доповісти за підсумками поїздки. Організація планує встановити на станції постійне представництво. «Ми маємо дуже важливу задачу – попрацювати й оглянути справжню ситуацію там, допомогти стабілізувати ситуацію, наскільки це можливо», – сказав Гроссі.
  • Генеральний директор зауважив, що МАГАТЕ вперше перетинає фронт: «Прямуємо до зони бойових дій, до окупованих територій. Це вимагає чітких гарантій не тільки від РФ, але й від України. Ми мали змогу це забезпечити».
  • «Спільно обговорили й передали місії перелік технічних і безпекових показників, які важливо перевірити міжнародним експертам під час візиту на станцію», – написав у Facebook міністр енергетики Герман Галущенко. Висновки та рекомендації щодо результатів роботи місії буде імплементовано, за його словами, після повернення станції під контроль України.

Контекст

Глава МАГАТЕ Гроссі 30 серпня у Києві зустрічався з президентом Володимиром Зеленським. Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль очікує, що результатом візиту місії МАГАТЕ в Україну стане демілітаризація ЗАЕС.

ЗАЕС, найбільша атомна станція в Європі, з 4 березня захоплена російськими військовими, відтоді на майданчику станції загарбники розміщують військову техніку та боєприпаси, обстрілюють прилеглу територію.

Потужність ЗАЕС – понад 6 ГВт. До війни вона забезпечувала виробництво майже чверті електроенергії в країні. У 2021 році електростанції України виробили 156,6 млрд кВт·год, ЗАЕС – 35,5 млрд кВт·год.

З початку серпня росіяни регулярно обстрілюють територію станції, бʼють по лініях електропередач, щоб відʼєднати ЗАЕС від української енергосистеми та підключити до російської. 25 серпня вперше в історії сталося повне відключення ЗАЕС від енергомережі. 29 серпня супутникова компанія Maxar Technologies опублікувала знімки, з яких схоже, що в даху будівлі Запорізької АЕС утворилися чотири пробоїни.

ООН, США та Україна закликали РФ до виведення військової техніки й особового складу з ядерного об’єкта.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні