Категорія
Новини
Дата

МХП Косюка отримав прибутки у четвертому кварталі. Загалом 2022 рік для агрохолдингу був збитковим

1 хв читання

Агрохолдинг МХП закінчив 2022 рік зі збитками у $231 млн порівняно з $393 млн чистого прибутку за підсумками 2021-го. За результатами четвертого кварталу компанія отримала $38 млн чистого прибутку, йдеться у річному фінансовому звіті, наданому компанією Лондонській фондовій біржі. У повідомленні зазначається, що МХП відновив експорт і працює майже на повну потужність.

Новий номер Forbes Ukraine: 202 найбільші приватні компанії та 303 ефективних СЕО. Оформлюйте передзамовлення та будьте першими, хто отримає два журнали за ціною одного! 

Ключові факти

  • У четвертому кварталі 2022 року МХП отримав $38 млн чистого прибутку. Це в 2,4 раза більше показника четвертого кварталу 2021-го.
  • Виручка за четвертий квартал склала $766 млн, що на 6% більше виручки за аналогічний період 2021 року.
  • За 2022-й показник виручки збільшився на 11% відносно 2021 року та склав $2,64 млрд.
  • Операційний прибуток в останньому кварталі року, що минув, зменшився на 12% ($90 млн), а за весь рік – на 49% ($255 млн).
  • Показник EBITDA у 2022 році склав $384 млн, що на 41% менше показника за попередній рік.
  • Компанія відзначає, що через війну є постійні ризики для діяльності компанії, зокрема, через атаки на критичну інфраструктуру.
  • «Попри це, всі виробничі потужності МХП в Україні продовжують працювати майже на повну потужність», – зазначається у звіті МХП.
  • Агрохолдинг повідомив, що перелаштував логістику та відновив експорт зерна, рослинної олії та мʼяса птиці у понад 70 країн.

Контекст

З початку війни МХП зіштовхнувся з логістичними та інфраструктурними проблемами. Експортний продаж припинився через закриття морпортів, а експортні поставки автомобільним транспортом залишалися практично неможливими, заявили в компанії.

Через ворожі обстріли 12 березня в с. Квітневе (Київська область) виникла пожежа, яка знищила понад 3000 т продукції. Це був найбільший склад в Україні, який використовувався для зберігання заморожених продуктів.

Через бойові дії у Донецькій області у квітні МХП призупинив діяльність «Українського бекону» – м’ясопереробного підприємства потужністю 34 000 т на рік. 

У березні 2022 року інвестори МХП погодили перенесення виплат відсотків за єврооблігаціями на суму $1,4 млрд. У червні МХП отримав від ЄБРР кредит у розмірі €24 млн.

Третій квартал 2022 року група МХП закінчила зі збитком у $269 млн. Аналогічний період минулого року холдинг завершив із чистим прибутком в $377 млн. Виручка за дев’ять місяців 2022 року зросла на 14% та склала майже $1,9 млрд.

МХП – провідний виробник курятини в Україні. Холдинг контролює всі етапи виробництва курятини: від вирощування зернових та олійних культур, виробництва комбікормів до виробництва інкубаційних яєць і вирощування поголівʼя, переробки, збуту, дистрибуції та продажу мʼяса птиці.

МХП займав восьме місце у рейтингу «100 найбільших приватних компаній України» за 2021 рік, який склав Forbes. Власник – Юрій Косюк, загальна кількість працівників – 30 000. Торгові марки МХП – «Наша Ряба», «Легко», «Бащинський».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд