Категорія
Новини
Дата

МХП Косюка отримав прибутки у четвертому кварталі. Загалом 2022 рік для агрохолдингу був збитковим

Агрохолдинг МХП закінчив 2022 рік зі збитками у $231 млн порівняно з $393 млн чистого прибутку за підсумками 2021-го. За результатами четвертого кварталу компанія отримала $38 млн чистого прибутку, йдеться у річному фінансовому звіті, наданому компанією Лондонській фондовій біржі. У повідомленні зазначається, що МХП відновив експорт і працює майже на повну потужність.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • У четвертому кварталі 2022 року МХП отримав $38 млн чистого прибутку. Це в 2,4 раза більше показника четвертого кварталу 2021-го.
  • Виручка за четвертий квартал склала $766 млн, що на 6% більше виручки за аналогічний період 2021 року.
  • За 2022-й показник виручки збільшився на 11% відносно 2021 року та склав $2,64 млрд.
  • Операційний прибуток в останньому кварталі року, що минув, зменшився на 12% ($90 млн), а за весь рік – на 49% ($255 млн).
  • Показник EBITDA у 2022 році склав $384 млн, що на 41% менше показника за попередній рік.
  • Компанія відзначає, що через війну є постійні ризики для діяльності компанії, зокрема, через атаки на критичну інфраструктуру.
  • «Попри це, всі виробничі потужності МХП в Україні продовжують працювати майже на повну потужність», – зазначається у звіті МХП.
  • Агрохолдинг повідомив, що перелаштував логістику та відновив експорт зерна, рослинної олії та мʼяса птиці у понад 70 країн.

Контекст

З початку війни МХП зіштовхнувся з логістичними та інфраструктурними проблемами. Експортний продаж припинився через закриття морпортів, а експортні поставки автомобільним транспортом залишалися практично неможливими, заявили в компанії.

Через ворожі обстріли 12 березня в с. Квітневе (Київська область) виникла пожежа, яка знищила понад 3000 т продукції. Це був найбільший склад в Україні, який використовувався для зберігання заморожених продуктів.

Через бойові дії у Донецькій області у квітні МХП призупинив діяльність «Українського бекону» – м’ясопереробного підприємства потужністю 34 000 т на рік. 

У березні 2022 року інвестори МХП погодили перенесення виплат відсотків за єврооблігаціями на суму $1,4 млрд. У червні МХП отримав від ЄБРР кредит у розмірі €24 млн.

Третій квартал 2022 року група МХП закінчила зі збитком у $269 млн. Аналогічний період минулого року холдинг завершив із чистим прибутком в $377 млн. Виручка за дев’ять місяців 2022 року зросла на 14% та склала майже $1,9 млрд.

МХП – провідний виробник курятини в Україні. Холдинг контролює всі етапи виробництва курятини: від вирощування зернових та олійних культур, виробництва комбікормів до виробництва інкубаційних яєць і вирощування поголівʼя, переробки, збуту, дистрибуції та продажу мʼяса птиці.

МХП займав восьме місце у рейтингу «100 найбільших приватних компаній України» за 2021 рік, який склав Forbes. Власник – Юрій Косюк, загальна кількість працівників – 30 000. Торгові марки МХП – «Наша Ряба», «Легко», «Бащинський».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні