Категорія
Новини
Дата

Молдова знизила прогноз економічного зростання на 2022 рік до нуля через війну в Україні та ціни на енергоносії

Уряд Молдови переглянув свій прогноз економічного зростання на 2022 рік з попередніх 0,3% до нуля, вказавши на негативний вплив війни в Україні та зростання світових цін на енергоносії, пише Reuters із посиланням на повідомлення міністерства фінансів.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Минулого року економіка Молдови зросла майже на 14%.
  • Міністерство фінансів повідомило, що прогноз інфляції на 2022 рік підвищено до 29,5% з 21,9%, прогнозованих раніше, а курс місцевої валюти знижено до 19,14 лея за $1 з 18,81.
  • Країна очікує, що її промислове виробництво зросте на 1,5%, а сільськогосподарський сектор скоротиться на 18% через посуху.
  • Міністерство заявило, що уряд обговорить поправки до бюджету на 2022 рік на засіданні в середу, через те, що економічні показники будуть гіршими, ніж очікувалося раніше.

Контекст

Напередодні Молдова звернулася до Міжнародного валютного фонду по допомогу у звʼязку з додатковим фінансовим тягарем підтримки українських біженців, кількість яких наразі становить близько 89 000 у країні з населенням 2,6 млн осіб.

За прогнозом Нацбанку України, за підсумками 2022 року інфляція перевищить 30%. На кінець 2023 року НБУ очікує інфляцію на рівні 20,7%, у 2024-му – 9,4%. «Її повернення до цілі 5% передбачається в 2025 році», – прогнозує Нацбанк.

У 2022 році економіка України скоротиться на третину. За умови розблокування чорноморських портів повернеться до зростання у 2023‒2024 роках. За оцінкою НБУ, у другому кварталі ВВП обвалився на 40%. «Ураховуючи значні втрати виробничого та людського потенціалу, а також усе ще високі безпекові ризики, темпи відновлення економіки України у 2023–2024 роках становитимуть близько 5–6% на рік», – зазначають в НБУ.

Світова економіка втратить $1 трлн через вторгнення Росії в Україну, повідомляє The Economist. Новий прогноз передбачає, що бойові дії триватимуть щонайменше до кінця року. Тож прогноз глобального зростання погіршили на 1,1 в.п. до 2,8% у річному вимірі.

Дані EIU вказують, що найбільше серед країн G20 постраждає ВВП Росії. До кінця 2022 року її економіка впаде на 10% через санкції, порівняно з початковою оцінкою зростання у 2,6%. 

Вторгнення Росії в Україну відкинуло російську економіку на чотири роки назад, відповідно до даних першого повного кварталу після нападу. Рішення президента Володимира Путіна поставило економіку на шлях одного з найтриваліших спадів в історії, пише Bloomberg. Банк Росії прогнозує, що ВВП скоротиться на 7% у цьому кварталі й, можливо, ще більше – в останні три місяці року. За його оцінками, у другому кварталі економіка скоротилася на 4,3%.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні