Категорія
Новини
Дата

У Мінекономіки прогнозують падіння ВВП на 35–40% до кінця 2022 року

Реальний валовий внутрішній продукт (ВВП) України до кінця 2022 року може впасти через вторгнення Росії на 35–40%, про це пише «Інтерфакс» із посиланням на першу віцепремʼєр-міністерку економіки Юлію Свириденко.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «За нашими підрахунками, за тими макропрогнозами, які робить Міністерство економіки, згортання економіки до кінця року може бути на рівні 35–40%», – сказала вона в ефірі національного телемарафону.
  • Свириденко наголосила, що, окрім перемоги на військовому фронті, на економічному важливим завданням є утримати економічну стабільність і макростабільність та шукати шляхів для стимулювання економічної активності в державі.
  • «Якщо ми говоримо про цей шлях – сприяти тим підприємствам, які вже працювали, мають штат і ринки збуту і змогли перебудуватися за останні шість місяців, щоб вони й надалі активно працювали», – сказала віцепремʼєр-міністерка.
  • За її словами, крім програми мікрогрантів та «єРоботи», в уряді розробляють зміни до програми «5–7–9», щоб підприємства у прифронтових областях, активи яких були зруйновані, мали змогу взяти кредит і відновитися.

Контекст

За прогнозом НБУ, за підсумками 2022 року інфляція перевищить 30%. На кінець 2023 року НБУ очікує інфляцію на рівні 20,7%, у 2024-му – 9,4%. «Її повернення до цілі 5% передбачається в 2025 році», – прогнозує Нацбанк.

У 2022 році економіка України скоротиться на третину. За умови розблокування чорноморських портів повернеться до зростання у 2023‒2024 роках. За оцінкою НБУ, у другому кварталі ВВП обвалився на 40%. «Ураховуючи значні втрати виробничого та людського потенціалу, а також усе ще високі безпекові ризики, темпи відновлення економіки України у 2023–2024 роках становитимуть близько 5–6% на рік», – зазначають в НБУ.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні