Категорія
Новини
Дата

monobank запустив сервіс програмного РРО для ФОП

Monobank запускає нову послугу для ФОП – check by mono. Це сервіс програмного РРО, повідомляє Універсал Банк, на базі якого працює мобільний банк. Для того щоб скористатися послугою, треба мати рахунок ФОП у monobank.

Ключові факти

  • У новому сервісі є: можливість дистанційного керування касою з будь-якої точки світу, система обліку товарів та послуг, можливість приймання оплат та видачі фіскальних чеків. Також check by mono надаватиме звіти та аналітику.
  • Інтерфейс check by mono передбачає як вебкабінет, так і мобільний застосунок.
  • У процесі використання можна буде вибрати спосіб приймання оплат: класичний POS-термінал; tap to mono – термінал у смартфоні; QR-код; інтернет-еквайринг.
  • Вартість для однієї каси складає 180 грн на місяць, також за кожну транзакцію з українських карток комісія банку становить 1,3%, з іноземних – 2%. Додатково можна орендувати POS-термінал за 819 грн на місяць.

Контекст

Найпопулярнішим сервісом програмного РРО наразі є ПРРО «Каса» від ПриватБанку. У одному Android-терміналі є ПРРО, POS-термінал, касовий апарат, сканер штрихкодів та принтер чеків. Сервіс передбачений для ФОП, малого та середнього бізнесів, роздрібної торгівлі, продуктових магазинів, кавʼярень тощо. У «Касі» є онлайн-кабінет і додаток для термінала.

РРО обовʼязкове для підприємців, які ведуть розрахункові операції в готівковій чи безготівковій формі під час продажу товарів чи послуг. Починаючи з 1 січня 2022 року РРО/ПРРО став обовʼязковим для ФОП другої, третьої та четвертої груп і тих, хто працює на загальній системі оподаткування. 

На початку російського вторгнення Верховна Рада заборонила штрафувати підприємців за невикористання ПРРО/РРО. У червні 2023-го нардепи ухвалили законопроєкт №8401, який повертає штрафи за роботу без видачі фіскального чека. З 1 жовтня усі фізичні особи-підприємці, які є платниками єдиного податку другої–четвертої груп, мають використовувати РРО.

На початок серпня понад 327 000 юридичних і фізичних осіб-підприємців встановили апарати РРО/ПРРО, які видають фіскальні чеки. Про це Forbes повідомили у Державній податковій службі (ДПС). Перевірки щодо коректної роботи касових автоматів будуть тривати до 1 жовтня. Далі підприємців почнуть штрафувати у разі порушень. 

Якщо підприємець не виписав чек за товар або послугу, яку надав, і порушення зафіксовано вперше, то він має сплатити 100% від суми реалізованого без РРО. Подальше недотримання закону передбачає штраф у 150% від суми проданих товарів, робіт або послуги.

В Україні відкривається більше нових ФОП, аніж закривається. За даними Опендатабот, на початок осені в країні офіційно працюють 2 052 326 ФОП. Попри війну, кількість малих і середніх бізнесів зростає та навіть бʼє довоєнні рекорди. У червні було зареєстровано 31 477 ФОП – рекордна кількість за останні три роки. В середньому зараз на місяць реєструють близько 25 000 нових справ.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні