Категорія
Новини
Дата

МВФ пропонує переглянути ставку ПДВ – Гетманцев

1 хв читання

МВФ пропонує переглянути ставку ПДВ – Гетманцев /пресслужба Данила Гетманцева

пресслужба Данила Гетманцева

Міжнародний валютний фонд (МВФ) вказує на недостатність ресурсів у законопроєкті про підвищення податків. Одне із додаткових джерел – податок на додану вартість (ПДВ), повідомив голова податкового Комітету Верховної Ради Данило Гетманцев після зустрічі Мінфіну та НБУ з представниками місії МВФ.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Деталі

  • Для МВФ є очевидною недостатність ресурсів навіть в проваленому парламентом законопроєкті, наголосив Гетманцев. 
  • За його словами, серед додаткових джерел МВФ пропонує ПДВ.
  • На зустрічі також обговорювався «екстраподаток» для банків, але дискусія ще триває, зазначив голова профільного комітету.

Контекст

3 вересня Верховна Рада провалила голосування за законопроєкт №11416-д про підвищення податків, що могло би збільшити податкові надходження до бюджету на 30 млрд грн. Документ відправили на повторне перше читання. Перед цим законопроєкт зазнав значних змін. Зокрема, уряд відмовився від ідеї підвищення ПДВ.

4 вересня місія МВФ почала консультації з українським урядом щодо перегляду Програми розширеного фінансування. За результатами консультацій Україна може залучити ще $1,1 млрд.

Україна готується до тиску МВФ щодо девальвації гривні та підвищення податків, пише Bloomberg з посиланням на власні джерела серед українських чиновників. Щоб допомогти закрити цю діру, яка за оцінками премʼєр-міністра Дениса Шмигаля сягає $15 млрд, МВФ планує спонукати НБУ швидше девальвувати гривню та пом’якшити монетарну політику. Фонд вважає, що це допоможе збільшити надходження до бюджету в нацвалюті та здешевити запозичення.

Україна та МВФ у межах місії щодо п’ятого перегляду програми зосередяться на можливостях внутрішніх ресурсів для покриття потреб держбюджету, заявив 4 вересня голова НБУ Андрій Пишний. Він назвав перегляд програми «непростим завданням». В його вирішенні значну роль відіграватиме робота на внутрішньому борговому ринку, зазначив голова НБУ.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд