Категорія
Новини
Дата

На Харківщині заарештували активи російських компаній на 40 млн грн – СБУ

У Харківській області арештовано активи російських компаній на 40 млн грн, повідомила пресслужба СБУ. Йдеться про майно чотирьох місцевих підприємств, засновниками та кінцевими бенефіціарами яких є громадяни та юрособи країни-агресора.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Два з цих підприємств повʼязані між собою та здійснюють торгівлю російським балансувальним і вимірювальним обладнанням. Їхня материнська структура в РФ підтримує збройну агресію проти України, заявляють в СБУ. Інші два – займаються оптово-роздрібною торгівлею в Україні.
  • За рішенням Київського районного суду Харкова накладено арешт на рухоме та нерухоме майно, а також корпоративні права цих компаній. Наразі триває передача їх в управління АРМА.
  • СБУ досліджує обставини роботи цих підприємств у межах кримінального провадження, відкритого за ч. 2 ст. 209 Кримінального кодексу України (легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом, вчинена у великих розмірах).

Контекст

1 квітня Верховна Рада ухвалила порядок націоналізації майна, що належить громадянам РФ та будь-яким фізичним та юридичним особам, які публічно заперечують російсько-українську війну.

Україна має чотири можливі напрями конфіскації активів РФ і повʼязаних з нею компаній, заявляв міністр юстиції Денис Малюська.

Перший напрям – конфіскація за рішенням суду, як у випадку з активами нардепа Віктора Медведчука. Протягом судового процесу його майно було арештовано, після чого АРМА передала «трубу Медведчука» в управління «Нафтогазу».

Другий напрям – через новий закон про конфіскацію російських активів. Згідно з цим законом рішення про конфіскацію прийматиме ВАКС на основі кількох десятків критеріїв, за якими визначатимуть підсанкційних осіб, чиє майно підлягає конфіскації.

Третій напрям – на підставі закону про націоналізацію російського майна. Під його дію потрапляють активи Сбербанку і Промінвестбанку.

Четвертий напрям – конфіскація майна у звʼязку з воєнним станом. Така конфіскація не вимагає ніякої аргументації, але виникає обовʼязок компенсувати вартість. Тому поки що цей спосіб не використовується.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні