На межі блекауту. ЗАЕС вночі втратила живлення з основної високовольтної лінії /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

На межі блекауту. ЗАЕС вночі втратила живлення з основної високовольтної лінії

Getty Images

У ніч на 10 серпня Запорізька атомна електростанція втратила живлення з основної зовнішньої лінії електропередачі напругою 750 кВ, після цього станцію довелося переключити на резервну лінію 330 кВ, відключення якої загрожує блекаутом, повідомляє «Енергоатом».

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • У «Енергоатомі» наголосили, що у цьому випадку головну загрозу ядерній та радіаційній безпеці несе перебування 4-го енергоблоку Запорізької АЕС у стані «гарячий зупин», який окупанти використовують із порушенням умов ліцензії на експлуатацію українського регулятора (Держатомрегулювання).
  • За словами т.в.о. виконавчого директора з виробництва та ремонтів «Енергоатом» Тараса Ткача, у разі повної втрати зовнішнього живлення відключаться головні циркуляційні насоси станції – і енергоблок перейде в режим «природної циркуляції».
  • «В цьому випадку необхідно терміново «розхолодити» його за умови відсутності охолоджуючих насосів», – заявив він.
  • Такий режим може призвести до відмови основного обладнання енергоблока.

Контекст

Запорізька АЕС із потужністю понад 6 ГВт – найбільша атомна електростанція в Європі та дев’ята за потужністю у світі. До війни вона забезпечувала виробництво майже чверті електроенергії в країні.

4 березня 2022 року після нічного штурму російські війська окупували Запорізьку АЕС. Попри це станція до 11 вересня виробляла електроенергію і віддавала її в енергосистему України.

5 жовтня президент РФ Володимир Путін своїм «указом» передав окуповану Запорізьку АЕС в управління новоствореної компанії «Експлуатуюча організація Запорізької АЕС», яка є дочірнім підприємством «Росатома». Вартість зруйнованих і пошкоджених окупантами майна й інфраструктури Запорізької АЕС та інших відокремлених підрозділів «Енергоатома» перевищує 28 млрд грн, повідомили в компанії.

22 травня Росія вкотре вчинила обстріл території України із застосуванням ударних дронів і ракет, внаслідок атаки відключилась остання високовольтна лінія електропередачі «Дніпровська» 750 кВ, від якої живила власні потреби тимчасово окупована Запорізька АЕС, тож там стався блекаут.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні