Бризкальні басейни та енергоблоки ЗАЕС, яку після окупації контролює Росія. /Getty Images
Категорія
Війна
Дата

Зеленський та Буданов попередили про можливий теракт РФ на Запорізькій АЕС. Які можливі наслідки? Forbes спитав у колишнього керівника експлуатаційного підрозділу ЗАЕС

Бризкальні басейни та енергоблоки ЗАЕС, яку після окупації контролює Росія. Фото Getty Images

Росія ймовірно готує теракт на ЗАЕС, який може призвести до викиду радіації, повідомив президент Володимир Зеленський. Очільник ГУР Кирило Буданов допустив, що є загроза підриву чи аварії на електростанції, оскільки окупанти додатково замінували охолоджувач. 

Forbes Ukraine запитав колишнього керівника експлуатаційного підрозділу ЗАЕС Олега Дударя, чим загрожує замінування ставка-охолоджувача ЗАЕС та які можливі наслідки радіаційної аварії для України й світу.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Можливі мотиви російської армії теракту на ЗАЕС

Греблю Каховської ГЕС російські військові підірвали, щоб зупинити чи затримати контрнаступ ЗСУ на Армянськ з каховського напрямку. На деякий час їм це вдалося. Зараз у них такі ж міркування. 

Два мотиви РФ в теракті на ЗАЕС:

  1. Загальмувати контрнаступ ЗСУ на півдні. Українське командування не дозволить непідготовленим військам наступати по радіоактивному сліді. Цей час ворог використає для перегрупування військ, встановлення кордону на Чонгарі, ставши майже нездоланною фортецею на шляху ЗСУ до Криму. 
  2. Один зі способів шантажу Заходу та України.

Можлива риторика ворога — потрібно зупинити бойові дії на півдні для ліквідації наслідків радіаційної аварії внаслідок:

- знищення окупантами зовнішнього живлення або навмисного пошкодження їми обладнання систем безпеки ЗАЕС;

- скоєння перешкод для відводу тепла від ядерного пального на енергоблоках або на майданчику сухого сховища відпрацьованого ядерного пального ЗАЕС.

Міжнародна спільнота це підтримає. Бо, чим раніше аварію приборкають, тим менше буде негативних наслідків для людства. 

У російського командування та військових, взагалі у росіян, немає ні моралі, ні людяності. Заради досягнення цілей вони можуть зробити все, навіть поставити світ на межі виживання. 

Getty Images

Шість енергоблоків ЗАЕС виробляли 40-42 млрд кВтгод електроенергії, що робило її найбільшою АЕС не лише в Україні, а й у Європі. Фото Getty Images

Росіяни вже напрацювали собі алібі, щоб у разі теракту на ЗАЕС звинуватити у всьому Україну:

  • Кільки тижнів тому вороги відзвітували, що провели технічне обслуговування всіх гідроспоруд на ЗАЕС. 
  • Під час чищення бризкальних басейнів росіяни начебто знайшли уламки снарядів натовського калібру 155 мм. На озброєнні Росії немає цього калібру. Впевнений, що, крім замінування, росіяни розкидали по території атомки або накопичили уламки подібних снарядів та ракет. Щоб за можливості продемонструвати світовій спільноті, що саме ЗСУ обстрілює ЗАЕС. 

Охолоджувач на ЗАЕС та його підрив 

Ставок-охолоджувач — штучна водойма у вісім квадратних кілометрів для охолодження працюючих турбін енергоблоків. 

Зараз у всіх шести реакторах ЗАЕС не відбувається ланцюгова ядерна реакція. Для кожного з блоків ЗАЕС існує по три системи безпеки — 18 систем загалом. Вони щосекундно відводять тепло від атомних реакторів, від палива, яке знаходиться і в реакторах, і в басейнах витримки на блоках.  

Це залишкове тепло, воно залишилось після того, як в реакторах перестала відбуватися ланцюгова ядерна реакція. З часом воно зменшується, але його потрібно весь час відводити. 

Підрив шандори, яка встановлена на ставку-охолоджувачі та необхідна для його продувки, унеможливить підживлення бризкальних басейнів. Якщо не вживати заходів і втратити в них воду, через деякий час паливо в реакторах та басейнах витримки почне розігріватися та плавитися. Наслідок — вихід радіоактивних продуктів у зовнішнє середовище, просочування їх у ґрунтові води та рознесенням їх вітром. 

Getty Images

Голова МАГАТЕ та члени комісії фотографується на фоні бризкальних басейнів ЗАЕС, яку після окупації контролює Росія, 15 червня 2023 року. Фото Getty Images

Ще одна загроза — коли разом з підривом ставка-охолоджувача підірвуть й трубопроводи або арматуру бризкальних басейнів. При цьому може здетонувати вибухівка, якою замінували периметр станції. 

Щодо споруд ядерних реакторів — потужний вибух на відстані нічого не здатний зробити з паливом. Та й не потрібно руйнувати сам реактор, достатньо завдати пошкодження, зруйнувати інфраструктури охолодження. А далі фізика та надлишкове тепло зроблять свою справу, пропаливши метал та бетон. 

Можливі наслідки теракту на ЗАЕС 

Якщо теракт станеться, це буде інша аварія, ніж на ЧАЕС. Буде більше нагадувати аварію на АЕС у префектурі Фукусіма. На ЧАЕС вибухнув реактор, там відбувалися інші фізичні процеси. Вітер розніс радіоактивне паливо. 

У даному ж випадку буде повільне витікання радіоактивної маси. Як її приборкати — питання. Ми ще не до кінця розуміємо фізику того, що станеться, які будуть властивості розплаву палива, металу, бетону, як все буде себе поводити. У науки немає остаточної відповіді. 

В атмосферу потрапить практично вся таблиця Менделєєва, елементи в активному стані, які будуть випромінювати радіацію сторіччя.

Мінімальні наслідки аварії — радіація забруднить все в радіусі понад 10 км навколо ЗАЕС. Якщо паливо прорве бетон в реакторах та потрапить у ґрунт та Дніпро — найгірший сценарій.

За масштабами негативних наслідків, це буде трагедія не менша за аварію на ЧАЕС та «Фукусімі». Південь України буде втрачено на багато років. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні