Кирило Шевченко /УНІАН
Категорія
Новини
Дата

НАБУ і САП повідомили про підозру голові НБУ Шевченку і колишнім топменеджерам Укргазбанку

Кирило Шевченко Фото УНІАН

Національне антикорупційне бюро (НАБУ) і Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) повідомили про підозру голові Національного банку України Кирилу Шевченку у справі про незаконне виведення 206 млн грн з Укргазбанку у 2014–2019 роках.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • НАБУ та САП викрили організовану групу на чолі з колишнім головою правління ПАТ АБ «Укргазбанк», яка упродовж 2014–2019 років незаконно вивела з фінансової установи 206 млн грн, ідеться у повідомленні НАБУ. Кирило Шевченко очолив НБУ у серпні 2020 року, до цього з жовтня 2014 року обіймав посаду першого заступника, в.о. голови правління Укргазбанку, а з 28 травня 2015-го по 15 липня 2020-го був головою правління банку. 
  • 6 жовтня 2022 року пʼяти учасникам цієї групи повідомили про підозру у розтраті шляхом зловживання своїм службовим становищем коштів Укргазбанку та у службовій фальсифікації. Підозри вручено голові правління, двом заступникам голови правління, директору департаменту з роботи із корпоративними віп-клієнтами, заступнику директора департаменту з роботи із корпоративними віп-клієнтами.
  • Як повідомили в САП, під час розслідування встановлено, що керівництво банку, володіючи інформацією про укладені з великими клієнтами договори банківського обслуговування, використали її для розкрадання коштів.
  • Для цього службові особи банку забезпечили укладення фіктивних договорів із фізичними та юридичними особами, які нібито, будучи «агентами» банку, залучили до нього великих клієнтів, заявляє слідство. За такі «послуги» банк щомісяця незаконно виплачував цим особам грошову винагороду.
  • Встановило, що впродовж 2014–2019 років за цією схемою 52 фіктивним агентам безпідставно перераховано кошти державного банку в сумі понад 206 млн грн.
НАБУ і САП повідомили про підозру голові НБУ Шевченку і колишнім топменеджерам Укргазбанку /Фото 1

НАБУ і САП повідомили про підозру колишнім високопосадовцям Укргазбанку. Інфографіка: НАБУ

Контекст

4 жовтня голова Нацбанку Кирило Шевченко подав у відставку. Офіційна причина – за станом здоровʼя, неофіційна – протиріччя з Офісом президента. Учасники ринку та міжнародні партнери України непокояться через можливе зменшення незалежності НБУ. Це важливо, оскільки саме Нацбанк має доступ до «друкарського верстату», контроль над яким прагнуло отримати чи не кожне покоління українських політиків. 

Такі ж побоювання були і два роки тому, коли Шевченко прийшов до Нацбанку замість Якова Смолія, який пішов у відставку не в останню чергу через невдоволення Банкової. Наступним головою НБУ, ймовірно, стане ексочільник Ощадбанку Андрій Пишний. Він буде вже шостим очільником регулятора за останні вісім років. Голову НБУ в Україні призначають на семирічний термін. Стільки крісло головного банкіра займав тільки Віктор Ющенко.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні