Категорія
Новини
Дата

НАБУ і САП скерували до суду справу на 8,4 млрд грн проти колишніх топменеджерів ПриватБанку

Національне антикорупційне бюро (НАБУ) і Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) скерували до суду справу проти шістьох осіб, яких обвинувачують у розкраданні коштів ПриватБанку на загальну суму понад 8,4 млрд грн, йдеться в повідомленні пресслужби НАБУ.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

Слідство назвало шістьох підозрюваних у цій справі: 

  • колишній голова правління ПриватБанку (ймовірно, Олександр Дубілет) (ч. 5 ст. 191, ч. 1,2 ст. 366 КК України); 
  • колишній перший заступник голови ПриватБанк (Володимир Яценко) (ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 209 КК України); 
  • колишній заступник голови (ч. 5 ст. 191 КК України); 
  • колишня керівниця департаменту фінансового менеджменту (ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 209 КК України); 
  • колишня керівниця департаменту підтримки міжбанківських операцій ПриватБанку (ч. 5 ст. 191 КК України); 
  • керівниця департаменту операційного напрямку ПриватБанку (ч. 5 ст. 191, ч.3 ст. 209 КК України).

Контекст

За версією слідства, у грудні 2016 року, напередодні націоналізації ПриватБанку, ексголова правління банку розпорядився перерахувати кошти з кореспондентського рахунку, відкритого в одному з європейських банків, як погашення заборгованості за раніше виданими акредитивами двом компаніям-агротрейдерам. 

У результаті банку завдали збитків на суму близько $315 млн (8,2 млрд грн за курсом НБУ), заявляє слідство.

Для прикриття фактичної розтрати коштів ПриватБанку і надання вигляду законності цій злочинній схемі колишні високопосадовці банку підробили банківські документи та провели фіктивне кредитування повʼязаної з банком юридичної особи, заявляють в НАБУ. Слідство зазначає, що таким чином цю особу зробили боржником саме на ту суму, яку вивели через погашення акредитивів іншим компаніям.

Крім того, ексголова правління банку, його перший заступник та два керівники департаментів у грудні 2016 року за день до визнання ПриватБанку неплатоспроможним на підставі неправдивих документів виплатили коштом банку близько 223 млн грн на користь пов’язаних з банком компаній. 

Кошти перерахували декількома траншами на дві різні компанії. 85,2 млн грн – на рахунок однієї повʼязаної з учасниками схеми компанії, а 136,8 млн грн – на користь іншої. Ці кошти учасники схеми згодом вивели за кордон з метою легалізації, заявляє НАБУ. 

«Викриті факти корупційної діяльності у ПриватБанку не є вичерпними: в низці епізодів НАБУ та САП продовжують розслідування. Насамперед схем виведення понад 130 млрд грн із банку, що стало однією з підстав його націоналізації. Загальний обсяг матеріалів по всіх епізодах наразі перевищує 2500 томів, а справа є однією з наймасштабніших в історії антикорупційних органів», – йдеться в коментарі НАБУ.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні