Категорія
Новини
Дата

«Нафтогаз» розподілятиме газ у Харкові та Кривому Розі. Раніше ліцензії мали облгази РГК, яку повʼязують із Фірташем

Національний оператор «Газмережі» під координацією групи «Нафтогаз» з 1 серпня відповідатиме за розподіл природного газу в прифронтовому Харкові і промисловому Кривому Розі, йдеться у пресрелізі компанії. Дію ліцензій «Харківміськгазу» і «Криворіжгазу» на цих територіях припинено.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Межі господарської діяльності оператора було розширено, згідно з постановою НКРЕКП №1389 від 28 липня. Відтепер компанія управляє п’ятьма філіями – Кропивницькою, Дніпровською, Харківською, Криворізькою і Харківською міською.
  • Наразі «Газмережі» розподіляють газ у Кіровоградській і Харківській областях, а також Дніпрі й Дніпровському районі, Кривому Розі та Харкові. За роботу 36 900 км газопроводів відповідають близько 8000 працівників. Газ отримують 2 млн домогосподарств і юридичних осіб.

Контекст

Групу РГК пов’язують із Дмитром Фірташем. Проте офіційно він не є бенефіціаром цієї компанії.

У травні 2022-го Печерський районний суд арештував і передав в управління АРМА корпоративні права 26 облгазів. Потім уряд передав ці активи в управління «Нафтогазу України». Причина арешту – 1,5 млрд грн несплати за користування мережами.

До кінця року «Нафтогаз» планує замінити керівництво на всіх облгазах РГК, заявляв голова «Нафтогазу» Олексій Чернишов Forbes. Це завдання «Нафтогаз» переклав на плечі новоствореній компанії «Газмережі». Щоб взяти під контроль розподіл газу в регіоні, «Газмережі» реєструють місцеву філію, яка має отримати ліцензію у НКРЕКП.

Паралельно регулятор має анулювати ліцензію діючого облгазу. За такою схемою у грудні до «Газмережі» перейшов «Кіровоградгаз», який з 2017 року контролює «Нафтогаз».

«Нафтогаз» майже рік намагається встановити контроль над облгазами групи РГК, які за рік виручали на розподілі газу близько 20 млрд грн. Про націоналізацію облгазів та її проблеми читайте тут.

Наприкінці червня газорозподільні компанії «Київоблгаз», «Житомиргаз» та «Львівгаз», які раніше працювали під брендом «Регіональна газова компанія» (РГК), увійшли до складу групи «Нафтогаз». У липні до неї приєдналися ще три облгази РГК – «Сумигаз», «Вінницягаз» і «Дніпропетровськгаз».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні