Категорія
Новини
Дата

Дрони атакували нафтопереробний завод у Ростовській області та нафтобазу у Бєлгородській

1 хв читання

У ніч проти 6 червня безпілотники атакували Новошахтинський завод нафтопродуктів у Ростовській області РФ, повідомив губернатор регіону Василь Голубєв. Також дрони вдарили по нафтобазі у Бєлгородській області. На уражених обʼєктах виникли пожежі.

Останні місяці ЗСУ сконцентрувалася на ударах по обʼєктах ПЕК Росії. Економіка країни-агресорки вже відчуває наслідки атаки українських безпілотників: виробництво нафтопродуктів скоротилося.

Ключові факти

  • Внаслідок атаки по НПЗ виникла пожежа, до гасіння якої, окрім рятувальників та техніки, залучили пожежний потяг. 
  • Зазначається, що через повторний удар БПЛА роботу підприємства у місті Новошахтинськ призупинили.
  • Російські телеграм-канали публікують відео із пожежею, що виникла на НПЗ.
  • Також вночі безпілотники атакували Бєлгородську область, повідомив губернатор Вʼячеслав Гладков, дрон ЗСУ уразив нафтобазу у Старооскольському міському окрузі, через вибух загорівся один із резервуарів.

Контекст

Новошахтинський НПЗ є найближчим нафтопереробним заводом до кордонів України. Він є порівняно невеликим: у 2023 році обсяги переробки нафти становили 4,8 млн т. Для порівняння, найбільші заводи можуть переробляти від 10 до 20 млн т нафти.

З початку 2024 року ЗСУ сконцентрувалася на ударах по обʼєктах паливно-енергетичного комплексу Росії. Українські дрони атакували російські НПЗ і нафтобази щонайменше 30 разів. Під ударами опинилися майже всі великі заводи в європейській частині РФ.

До середини квітня РФ вдалося швидко відремонтувати деякі з ключових НПЗ, які постраждали від атаки українських безпілотників. У простої внаслідок атак перебувало близько 10% потужностей НПЗ порівняно з 14% на кінець березня, писав Reuters із посиланням на власні розрахунки. Сумарний простій нафтопереробки, що включає в тому числі планові ремонти, досяг 17% загальноросійських потужностей, або 4,527 млн т.

Однак вже в травні українські безпілотники атакували нафтобазу під Анапою, найбільший НПЗ у Калузькій області – Перший завод, «Салавтнафтооргсинтез» у Башкирії, нафтобазу «Калуганафтопродукт», а також Волгоградський НПЗ і паливну базу в Ростовській області.

Російська економіка відчуває наслідки атаки українських безпілотників на НПЗ: за підсумками квітня зафіксоване стрімке падіння експорту нафтопродуктів.

17 травня дрони завдали удару по НПЗ «Роснєфті» в Туапсе, обʼєктах в Севастополі та чорноморському флоту РФ в Новоросійську. А вже 31 травня українські ракети «Нептун» уразили нафтові термінали у Краснодарському краї.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні