Категорія
Новини
Дата

Нафтопереробка в Росії впала до 10-місячного мінімуму після атак дронів

Після атак безпілотників російські нафтопереробні заводи з 14 по 20 березня переробляли 5,03 млн барелів нафти на день, що, згідно з розрахунками Bloomberg, більш як на 400 000 барелів на день нижче за середній показник на початку місяця.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Середньодобова швидкість переробки нафти в Росії впала до найнижчого тижневого рівня за 10 місяців після атак українських дронів по кілько великих обʼєктах.
  • Цього року атак зазнали 13 великих нафтопереробних заводів і два невеликі заводи, внаслідок чого було втрачено від 480 000 до 900 000 барелів на день переробних потужностей.
  • На думку аналітиків, опитаних Bloomberg, фактичне скорочення загального обсягу переробки нафти на нафтопереробних заводах країни може бути меншим, оскільки інші неушкоджені заводи збільшили свою продуктивність.
  • Останній напад на невеликий Словʼянський нафтопереробний завод на півдні Росії стався минулими вихідними. За відсутності нової хвилі ударів дронів продуктивність російського нафтопереробного заводу в найближчі кілька тижнів може коливатися в межах від 5 до 5,2 млн барелів на день, що повʼязано не лише зі збитками, завданими дронами, а й із початком планового сезонного технічного обслуговування. 

Контекст

У ніч на 12 березня безпілотники атакували НПЗ компанії «Лукойл» у Нижньогородській області. Внаслідок атаки виведено з ладу найбільшу установку з переробки нафти, яка забезпечувала 53% переробки на НПЗ.

В ніч на 13 березня СБУ атакувала дронами три нафтопереробні заводи в Росії: в Рязані, Кстово Нижегородської області та Кірішах Ленінградської області. За даними джерела УП, ці атаки – продовження низки спецоперацій по ворожих НПЗ, які раніше розпочала спецслужба. Атаковані НПЗ входять до пʼятірки найбільших заводів у РФ.

13 березня Новошахтинський завод нафтопродуктів, що розташований у Ростовській області РФ, зупинився після атаки дронів. У ніч на 15 березня безпілотники уразили підприємство «Первый завод» у Калузькій області РФ, яке займається переробкою нафти. Які наслідки атак та який пріоритетний для українських спецслужб НПЗ досі залишається неушкодженим – у матеріалі Forbes Ukraine.

Видання Financial Times із посиланням на трьох співрозмовників повідомило, що США закликали Україну припинити атаки на російську енергетичну інфраструктуру, оскільки це може спровокувати зростання світових цін на нафту та заходи у відповідь на тлі президентської кампанії Джо Байдена.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні