Категорія
Новини
Дата

Нафтопереробка в Росії впала майже до 11-місячного мінімуму – Bloomberg

Росія переробляла 5,22 млн барелів нафти на день з 11 по 17 квітня, що приблизно на 10 000 барелів на день, або на 0,2% нижче середнього показника за попередні сім днів, показують розрахунки Bloomberg. Цей показник близький до найнижчого рівня з травня минулого року.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • З 11 по 17 квітня РФ переробляла 5,22 млн барелів на день. Раніше цього року дрони атакували ключові російські нафтопереробні заводи, що призвело до їхньої часткової або повної зупинки. За останній місяць подальших пошкоджень не сталося, що дає операторам час для ремонту, проте темпи відновлення сповільнилися.
  • У період з 11 по 17 квітня більшість постраждалих обʼєктів працювали, але з нижчою продуктивністю, ніж до атак.
  • Загалом за квітень обсяги переробки російських нафтопереробних заводів у середньому склали близько 5,23 млн барелів на день, що близько до найнижчого рівня з травня минулого року, як свідчать дані Bloomberg.
Нафтопереробка в Росії впала майже до 11-місячного мінімуму – Bloomberg /Фото 1

Інфографіка: Bloomberg

  • 7 квітня через повінь в Уральському регіоні Орський нафтопереробний завод було відключено від роботи. За попередні сім днів завод переробляв у середньому 26 500 барелів на день. За словами джерела, втрата цих обсягів стала однією з найбільших причин загального зниження темпів переробки у Росії 11-17 квітня.
  • Два інші нафтопереробні заводи – Новошахтинський завод та пермський завод ПАТ «Лукойл» – знизили середній рівень переробки в сукупності на 45 000 барелів на день.

Контекст

У першому кварталі 2024 року мінімум сім російських НПЗ зупинили роботу через атаки українських безпілотників, повідомляло Reuters із посиланням на власні розрахунки. Які наслідки атак та який пріоритетний для українських спецслужб НПЗ досі залишається неушкодженим – у матеріалі Forbes Ukraine.

США закликали Україну припинити атаки на російську енергетичну інфраструктуру, оскільки це може спровокувати зростання світових цін на нафту і заходи у відповідь на тлі президентської кампанії Джо Байдена, писала раніше FT.

За даними Росстату, за три тижні березня Росія втратила 10,1% виробництва бензину та майже 4% випуску дизельного пального після серії атак дронів, які зупинили переробку на НПЗ у Рязані, Сизрані та Самарі.

Атаки українських безпілотників на російські НПЗ можуть порушити баланс на світовому ринку нафтопродуктів, заявило Міжнародне енергетичне агентство. МЕА повторило заяву міністра оборони США Ллойда Остіна, який попередив, що українські атаки «можуть мати додатковий ефект» на світовому ринку нафтопродуктів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні