Категорія
Новини
Дата

НАТО звинуватило Китай у підтримці РФ під час війни в Україні. Пекін відреагував

2 хв читання

НАТО назвало Китай «вирішальним фактором» війни Росії проти України, про це йдеться у декларації саміту альянсу у Вашингтоні. У комюніке докладно описуються поставки Китаєм матеріалів подвійного призначення, таких як компоненти зброї, обладнання та сировина, які є ресурсами для російського оборонного сектора. Китай відкинув ці звинувачення і закликав альянс «триматися подалі від Азії», пише Financial Times.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти

  • Лідери НАТО виступили із найжорсткішою в історії альянсу риторикою, засудивши військову підтримку Китаєм Росії на тлі ознак того, що Пекін розробляє ударний безпілотник для застосування в Україні, пише Bloomberg.
  • У декларації йдеться про те, що Китай створює «системні виклики євроатлантичній безпеці», у тому числі за допомогою кіберактивності та дезінформації.
  • «Ми закликаємо всі країни не надавати жодної допомоги російській агресії. Ми засуджуємо всіх, хто сприяє і тим самим продовжує війну Росії в Україні», – йдеться у комюніке альянсу.
  • Союзники зазначили, що «Китай і Росія тісно співпрацюють у сфері оборони», у тому числі за допомогою додаткових спільних військових навчань та постачання Пекіном великої кількості обладнання подвійного призначення.
  • Офіційні особи США заявили, що Китай утримується від прямих поставок зброї та артилерії, що означатиме безпрецедентну ескалацію і майже напевно спричинить жорсткіші заходи – наприклад, санкції – проти другої за величиною економіки світу.
  • Китай у відповідь заявив, що направив до НАТО подання щодо звинувачень, які він назвав «провокаційними і такими, що містять явну брехню та наклеп», пише Financial Times.
  • Місія Китаю в ЄС заявила, що Пекін прагне до політичного врегулювання війни в Україні і ніколи не постачав летальну зброю жодній із сторін конфлікту. Пекін парирував звинувачення НАТО, попередивши альянс про необхідність «триматися подалі від Азії», яка, за його словами, «є місцем для мирного розвитку, а не ареною геополітичної конкуренції».

Контекст

Натиск НАТО демонструє зростаючий консенсус між США та їхніми партнерами в тому, що Пекін становить загрозу не тільки в Азії, а й для європейської безпеки через підтримку Росії. В останні роки європейські столиці посилили свою позицію щодо Китаю.

Китай публічно заперечує надання будь-якої військової допомоги Росії, але тамтешні компанії, зокрема держпідприємства, продавали російським військовим продукцію подвійного призначення, стрілецьку зброю, дрони, навігаційне обладнання та захисне спорядження, повідомляло Міноборони США у жовтні минулого року.

У квітні цього року джерела Bloomberg повідомляли, що Китай посилив свою підтримку Росії, надаючи, зокрема, супутникові знімки для ударів по українських цілях, а також мікроелектроніку та верстати для танків. Співрозмовники видання розповіли, що підтримка Китаю також включає оптику, паливо для ракет і посилення космічної співпраці.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд