Категорія
Новини
Дата

Україна прагне провести новий саміт миру за участю Росії до виборів в США – Bloomberg

2 хв читання

Україна хоче скликати другу зустріч для досягнення справедливого миру до виборів у США у листопаді, пише Bloomberg із посиланням на джерела. Цього разу саміт має відбутися за участю Росії.

Перший мирний самітом відбувся у Швейцарії минулого місяця. Китай та низка інших країн так званого Глобального Півдня наполягають на участі Росії у мирному процесі. Україна та її союзники виступали проти взаємодії з Москвою доти, доки не буде широко узгоджено набір принципів, які визначатимуть будь-яке майбутнє мирне врегулювання.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти

  • Спроба організувати зустріч перед виборами у США вказує на терміновість з боку України, оскільки вона стикається з перспективою повернення Дональда Трампа до Білого дому. Кандидат у президенти від Республіканської партії вихвалявся, що він закінчить війну до моменту своєї інавгурації в січні, і виступав проти військової підтримки Києва з боку США.
  • Україна прагнула використати процес саміту як шлях до досягнення широкої угоди щодо набору ключових принципів, які б лягли в основу справедливого миру до початку взаємодії з Росією. Швейцарський саміт був зосереджений на ядерній безпеці, продовольчій безпеці та поверненні викрадених дітей, і саме навколо цих питань можна було б встановити початковий контакт із російськими офіційними особами.
  • Український урядовець підтвердив план провести другий саміт перед виборами в США. Декілька чиновників із західних союзних країн заявили, що будь-яка зустріч має бути ретельно організована з чіткою метою та очікуваннями.
  • Проте деякі американські чиновники не впевнені, що саміт із Росією та Україною відбудеться. 
  • Виступаючи у вівторок в Інституті Рейгана у Вашингтоні, президент України Володимир Зеленський закликав США допомогти організувати другий саміт, щоб зробити його «вагомішим і по-справжньому вирішальним».

Контекст

15–16 червня у Швейцарії пройшов Саміт миру, який організувала Україна, покликавши на нього всіх охочих, окрім Росії. На запрошення президента України Володимира Зеленського приїхав 101 представник країн, організацій і блоків. Хоч і не всі вони поставили свої підписи під фінальною резолюцією зʼїзду.

Підписанти погодилися, що війна в Україні має закінчитися «справедливим і тривалим миром», а не миром за будь-яку ціну. Основний меседж фінального комюніке: взаємна повага до міжнародних законів і Статуту ООН, а основний фокус був на трьох пунктах з 10, які Зеленський декларує як формулу миру, бо саме в цих питаннях згодна більшість учасників: ядерна безпека; продовольча безпека; повернення військовополонених, цивільних й украдених українських дітей.

Президент РФ Володимир Путін виклав свої умови мирних переговорів напередодні саміту, закликавши Україну спочатку здати чотири свої східні регіони, а також відмовитися від своїх амбіцій щодо вступу до НАТО. Цю вимогу висміяли західні союзники, а також Україна, яка неодноразово заявляла, що відмова від будь-якої частини своєї території неприпустима.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд