Національний кешбек. Уряд ухвалив постанову про компенсацію 10% за купівлю українських товарів /колаж Олександра Карасьова
Категорія
Новини
Дата

Національний кешбек. Уряд ухвалив постанову про компенсацію 10% за купівлю українських товарів

2 хв читання

колаж Олександра Карасьова

Кабінет Міністрів 20 серпня затвердив порядок надання грошової допомоги «Національний кешбек». За програмою, яка запрацює з 2 вересня, громадяни отримуватимуть компенсацію 10% вартості куплених ними українських товарів. Про це повідомила пресслужба Міністерства економіки.

Національний кешбек має стати частиною великої урядової кампанії «Зроблено в Україні».

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Ключові факти

  • Отримані кошти можна буде витратити на послуги: медичні, комунальні, спорт, кіно, квитки на потяг та інші. Або задонатити на ЗСУ чи купити військові облігації. Максимальний обсяг кешбеку – 3000 грн за місяць.
  • Кешбек надаватиметься на товари українського виробництва, зокрема ліки і медичні вироби. Кешбек не буде нараховуватися на підакцизні товари. 
  • Участь покупців, виробників і продавців у програмі добровільна, тож чи є кешбек на конкретний товар у конкретному магазині, покупця інформуватиме магазин. Це також можна буде перевірити на сайті програми.
  • Щоб отримувати кешбек, необхідно відкрити спеціальний рахунок та отримати віртуальну або фізичну карту в своєму банку або в додатку. Дати згоду на передачу даних про транзакції при купівлі товарів із вибраних карток. І далі в мобільному застосунку «Дія» обрати послугу «Національний кешбек».
  • Сервіс буде доступний для українських виробників і продавців, які зможуть подати заявку на участь у програмі. А також для людей, які купують українське. 
  • Накопичені за місяць кошти приходитимуть на створену картку раз на місяць до 20 числа наступного місяця. 
  • Наприклад, кешбек за товари, придбані у вересні, прийде на рахунок до 20 жовтня. Зняти готівку з рахунку, куди нараховують кошти за кешбек, буде неможливо. Використати кошти від кешбеку, нараховані в 2024 році, можна буде до 31 січня 2025-го.
  • Виробники і продавці товарів зможуть приєднатися до програми через портал «Дія». Участь у програмі вже підтвердили основні торгові мережі та виробники споживчих товарів.
  • Кешбек нараховуватиметься тільки на покупки, які здійснюватимуться безготівково та будуть відображатися у фіскальних чеках продавців. Відповідно участь у програмі можуть брати тільки торговці, які забезпечують передачу інформації про здійснені розрахункові операції, а також перебувають на загальній системі оподаткування. Це сприятиме підвищенню прозорості фінансових операцій і підтримуватиме легальний бізнес.

Контекст

Національний кешбек має стати частиною великої урядової кампанії «Зроблено в Україні» з підтримки і промоції вітчизняного виробника. Зокрема, у межах кампанії уряд видає гранти на допомогу бізнесу, компенсує частину вартості української сільгосптехніки тощо. 

Дедлайн запуску кешбеку декілька разів переносився. Раніше заступник голови Офісу президента Ростислав Шурма анонсував презентацію програми до кінця березня. Новий план – запустити програму до вересня.

У проєкті кешбеку було два можливі сценарії. Перший передбачав кешбек як на харчові товари, так і непродовольчий ритейл. У другому варіанті кешбек пропонувалося давати лише за купівлю нехарчових товарів. Від цього вибору залежав і бюджет програми. Перший варіант передбачав 2–3 млрд грн, другий – 1–2 млрд грн. Більше про те, як можна буде повернути частину коштів і за що – в матеріалі Forbes.

Матеріали по темі

 

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд