Категорія
Новини
Дата

США лідирують серед країн, які надали допомогу Україні. Стосовно ВВП найбільше пожертвувала Естонія

1 хв читання

Допомога США у війні з Росією оцінюється в €7,6 млрд, що становить менше ніж 0,05% від ВВП країни. Тоді як Естонія надала військової, фінансової й гуманітарної допомоги в еквіваленті 0,8% свого ВВП. Про це свідчать дані Кільського інституту світової економіки.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти

  • Обіцяна військова, фінансова та гуманітарна допомога Україні від естонського уряду перебуває на рівні майже 0,8% їхнього ВВП. Далі йдуть Польща (до 0,2%) та Литва (понад 0,05%).
  • США займають за цим показником шосте місце, Німеччина перебуває на 12-му (без урахування допомоги, що надається опосередковано через ЄС).
  • «Географічна близькість до України, здається, відіграє важливу роль у залученні східноєвропейських країн. Але Велика Британія також виокремлюється як прихильник України як в абсолютному вираженні, так і щодо економічного результату», – прокоментував Крістоф Требеш, директор з досліджень Кільського інституту та провідний автор Ukraine Support Tracker.
  • В інституті відзначили особливу роль у допомозі Україні від США, країн Східної Європи та Великої Британії.
  • США – найбільший прихильник України з еквівалентом €7,6 млрд допомоги з початку вторгнення (дані на 27 березня). «Примітно, що лише США дають значно більше, ніж увесь ЄС, у безпосередній близькості від якого вирує війна», – зазначив Требеш.
  • Усі країни ЄС у сукупності надали €2,9 млрд, плюс €1,4 млрд від інститутів ЄС та €2 млрд від Євроінвестбанку.
  • Велика Британія, Канада та Японія зобовʼязалися надати допомогу на загальну суму €1 млрд.
  • Він наголосив, що не можна скласти повну картину, тому що військова допомога Україні, зокрема, не завжди є прозорою.

Контекст

18 квітня у Вашингтоні розпочинаються традиційні «Весняні зустрічі» МВФ і Світового банку, в яких братиме участь делегація з України. Основне завдання делегації – залучення додаткових коштів. Низка країн під час «Весняних зустрічей» планують підтвердити зобовʼязання щодо підтримки України, зазначив представник України в МВФ Владислав Рашкован. 

МВФ уже сформував адміністративний рахунок, через який донори можуть спрямовувати гроші в Україну, і уряд Канади підтвердив, що надасть 1 млрд канадських доларів (близько $800 млн) для підтримки України через цей інструмент. Світовий банк створив мультидонорський траст-фонд, в якому вже є внески кількох країн, і туди підуть $500 млн ґранту США, які були анонсовані минулого тижня.

Україна запросила у країн Великої сімки фінансову підтримку в розмірі $50 млрд, заявив раніше радник президента Олег Устенко. Кошти мають піти на покриття дефіциту держбюджету протягом наступних шести місяців. ЄС має намір покрити більшу частину витрат на відновлення України. Цифра досягне сотень мільярдів євро.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд