Найбільші банки світу торік заробили загалом $6 млрд на торгівлі рублем – Bloomberg /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

Найбільші банки світу торік заробили загалом $6 млрд на торгівлі рублем – Bloomberg

2 хв читання

Shutterstock

Минулого року найбільші банки світу заробили загалом $6 млрд на торгівлі російською валютою, що приблизно втричі більше, ніж у 2021-му, пише Bloomberg із посиланням на дані Vali Analytics Ltd. Зокрема, Goldman Sachs, Citigroup та JPMorgan отримали сотні мільйонів доларів кожен на торгівлі рублем.

Ключові факти

  • Коли західні компанії і міжнародні інвестори поспішили залишити Росію на тлі вторгнення в Україну і широкомасштабних санкцій, вони відчайдушно намагалися обміняти свої рублі на долари. 
  • Для валютних трейдерів у таких фірмах, як Goldman Sachs, Citigroup та JPMorgan Chase & Co., це були легкі гроші: вони знайшли спосіб скуповувати долари за низькою ціною, а потім продавати їх клієнтам, які тікають, за гарною націнкою, не вступаючи в конфлікт із санкціями, кажуть джерела, безпосередньо знайомі з транзакціями.
Найбільші банки світу торік заробили загалом $6 млрд на торгівлі рублем – Bloomberg /Фото 1

Інфографіка: Bloomberg

  • Щоб здійснити це, фірми з Волл-стріт звернулися до кредиторів, що базуються в країнах, які Росія вважає дружніми і які не перебувають під санкціями США, зокрема, до банків у Казахстані та Вірменії. За словами джерел, ці кредитори могли купувати долари безпосередньо в російських банках за місцевим обмінним курсом цієї країни, який іноді був набагато нижчим, ніж за кордоном.
  • «Під час війни гроші зазвичай заробляють дві організації – торговці зброєю та банки», – сказав Джейсон Кеннеді, головний виконавчий директор кадрової фірми Kennedy Group, яка надає фінансові послуги. 
  • За словами Кеннеді, трейдери, які торгують рублем на Волл-стріт, ймовірно, подвоїли свої річні бонуси.
  • З російського боку виведенню рублів у долари сприяли Газпромбанк, «Райффайзен» і «Ак-Барс».
  • Водночас трейдери Bank of America Corp. уникали торгівлі рублями за чіткою вказівкою головного виконавчого директора Браяна Мойніхана та його заступників. Співробітники відділу нормативно-правової відповідності UBS Group AG побоювалися, що угоди можуть бути розцінені як ухилення від санкцій і не дозволяли трейдерам швейцарського кредитора проводити їх. Одне з джерел повідомило, що HSBC Holdings Plc, один із найбільших гравців на валютних ринках, також не брав участі в операціях.

Контекст

Трейдери з Волл-стріт не хотіли або не могли обмінювати валюту безпосередньо з російськими банками через санкції. Але для деяких банків у таких країнах, як Казахстан чи Вірменія, які зберегли тісні звʼязки з Росією, обмежень було менше. За словами джерел, за певну плату вони могли виступати посередниками, купуючи дешеві долари в Москві і відправляючи їх у торгові точки в Лондоні або Нью-Йорку.

Шість банків Волл-стріт, зокрема JPMorgan, Bank of America, Wells Fargo, Citigroup, Goldman Sachs та Morgan Stanley, торік наблизилися до прибутку в $1 трлн за 10-річний період. Сума прибутку за останні 10 років затьмарює показники попереднього десятиліття, навіть якщо взяти до уваги інфляцію та злиття великих банків під час фінансової кризи.

Вклади російських домогосподарств в іноземних банках збільшилися понад удвічі з початку війни – до 5,4 трлн руб. станом на квітень 2023 року, що еквівалентно $67,3 млрд. Щомісячний приплив рублів на офшорні рахунки в іноземній валюті більш ніж у пʼять разів перевищує довоєнний рівень.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні