Найбільші банки світу торік заробили загалом $6 млрд на торгівлі рублем – Bloomberg /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

Найбільші банки світу торік заробили загалом $6 млрд на торгівлі рублем – Bloomberg

Shutterstock

Минулого року найбільші банки світу заробили загалом $6 млрд на торгівлі російською валютою, що приблизно втричі більше, ніж у 2021-му, пише Bloomberg із посиланням на дані Vali Analytics Ltd. Зокрема, Goldman Sachs, Citigroup та JPMorgan отримали сотні мільйонів доларів кожен на торгівлі рублем.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Коли західні компанії і міжнародні інвестори поспішили залишити Росію на тлі вторгнення в Україну і широкомасштабних санкцій, вони відчайдушно намагалися обміняти свої рублі на долари. 
  • Для валютних трейдерів у таких фірмах, як Goldman Sachs, Citigroup та JPMorgan Chase & Co., це були легкі гроші: вони знайшли спосіб скуповувати долари за низькою ціною, а потім продавати їх клієнтам, які тікають, за гарною націнкою, не вступаючи в конфлікт із санкціями, кажуть джерела, безпосередньо знайомі з транзакціями.
Найбільші банки світу торік заробили загалом $6 млрд на торгівлі рублем – Bloomberg /Фото 1

Інфографіка: Bloomberg

  • Щоб здійснити це, фірми з Волл-стріт звернулися до кредиторів, що базуються в країнах, які Росія вважає дружніми і які не перебувають під санкціями США, зокрема, до банків у Казахстані та Вірменії. За словами джерел, ці кредитори могли купувати долари безпосередньо в російських банках за місцевим обмінним курсом цієї країни, який іноді був набагато нижчим, ніж за кордоном.
  • «Під час війни гроші зазвичай заробляють дві організації – торговці зброєю та банки», – сказав Джейсон Кеннеді, головний виконавчий директор кадрової фірми Kennedy Group, яка надає фінансові послуги. 
  • За словами Кеннеді, трейдери, які торгують рублем на Волл-стріт, ймовірно, подвоїли свої річні бонуси.
  • З російського боку виведенню рублів у долари сприяли Газпромбанк, «Райффайзен» і «Ак-Барс».
  • Водночас трейдери Bank of America Corp. уникали торгівлі рублями за чіткою вказівкою головного виконавчого директора Браяна Мойніхана та його заступників. Співробітники відділу нормативно-правової відповідності UBS Group AG побоювалися, що угоди можуть бути розцінені як ухилення від санкцій і не дозволяли трейдерам швейцарського кредитора проводити їх. Одне з джерел повідомило, що HSBC Holdings Plc, один із найбільших гравців на валютних ринках, також не брав участі в операціях.

Контекст

Трейдери з Волл-стріт не хотіли або не могли обмінювати валюту безпосередньо з російськими банками через санкції. Але для деяких банків у таких країнах, як Казахстан чи Вірменія, які зберегли тісні звʼязки з Росією, обмежень було менше. За словами джерел, за певну плату вони могли виступати посередниками, купуючи дешеві долари в Москві і відправляючи їх у торгові точки в Лондоні або Нью-Йорку.

Шість банків Волл-стріт, зокрема JPMorgan, Bank of America, Wells Fargo, Citigroup, Goldman Sachs та Morgan Stanley, торік наблизилися до прибутку в $1 трлн за 10-річний період. Сума прибутку за останні 10 років затьмарює показники попереднього десятиліття, навіть якщо взяти до уваги інфляцію та злиття великих банків під час фінансової кризи.

Вклади російських домогосподарств в іноземних банках збільшилися понад удвічі з початку війни – до 5,4 трлн руб. станом на квітень 2023 року, що еквівалентно $67,3 млрд. Щомісячний приплив рублів на офшорні рахунки в іноземній валюті більш ніж у пʼять разів перевищує довоєнний рівень.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні