Російський рубль впав до 70 руб./$ через нафтові обмеження Заходу /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

Російський рубль впав до 70 руб./$ через нафтові обмеження Заходу

1 хв читання

Shutterstock

Російський рубль ослаб у вівторок, намагаючись закріпити невелике відновлення після падіння минулого тижня, пише Reuters. Ринок змирився з перспективою зниження експортної виручки РФ через обмеження на російську нафту.

Ключові факти

  • Рубль втратив близько 8% по відношенню до долара минулого тижня і перебуває на шляху до місячного зниження після набуття чинності нафтового ембарго та обмеження цін. 
  • Вранці рубль був на 1,2% слабшим по відношенню до долара на рівні 70,10, але все ще був далекий від майже восьмимісячного мінімуму 72,6325, досягнутого минулого тижня.
  • «Наприкінці грудня рубль, ймовірно, залишиться вкрай волатильним, оскільки ринку необхідно буде знайти нову рівновагу в умовах торговельних потоків, що змінилися, і посилення санкційного тиску», – йдеться у замітці «Світ інвестицій». Зазначається, що цього тижня очікується коливання курсу рубля у діапазоні 68-71 руб./$.
  • Відносно євро рубль втратив 1,1% до 74,35. Відносно юаня він упав на 1,9% до 9,95.
  • Нафта марки Brent, глобальний орієнтир для основного експорту Росії, зросла на 0,4% до $84,2 за барель, тоді як російські фондові індекси були різноспрямованими.
  • Доларовий індекс РТС знизився на 1,6% до 961,3 пункту. Російський індекс Московської біржі у рублях не змінився і склав 2139,5 пункту, досягнувши максимуму майже за два тижні на початку торгів.

Контекст

Країни Європейського Союзу, які десятиліттями були основними покупцями російської нафти, з 5 грудня припинили закуповувати її в морських портах через запроваджене блоком ембарго.

Країни «Великої сімки», Австралія та 27 країн ЄС також запровадили обмеження цін на російську нафту в обсязі $60 за барель.

Видобуток нафти в Росії зріс напередодні ембарго та цінових обмежень. Утім, джерела повідомили Reuters, що видобуток нафти в Росії може впасти на 500 000 – 1 млн барелів на добу на початку 2023 року після заборони ЄС. 

Доходи РФ від продажу нафти впали в листопаді до другого найнижчого рівня цього року, оскільки зростання експорту не змогло компенсувати збільшення знижок на барелі в країні, пише Bloomberg із посиланням на дані Міжнародного енергетичного агентства.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні