Російський рубль впав до 70 руб./$ через нафтові обмеження Заходу /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

Російський рубль впав до 70 руб./$ через нафтові обмеження Заходу

Shutterstock

Російський рубль ослаб у вівторок, намагаючись закріпити невелике відновлення після падіння минулого тижня, пише Reuters. Ринок змирився з перспективою зниження експортної виручки РФ через обмеження на російську нафту.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Рубль втратив близько 8% по відношенню до долара минулого тижня і перебуває на шляху до місячного зниження після набуття чинності нафтового ембарго та обмеження цін. 
  • Вранці рубль був на 1,2% слабшим по відношенню до долара на рівні 70,10, але все ще був далекий від майже восьмимісячного мінімуму 72,6325, досягнутого минулого тижня.
  • «Наприкінці грудня рубль, ймовірно, залишиться вкрай волатильним, оскільки ринку необхідно буде знайти нову рівновагу в умовах торговельних потоків, що змінилися, і посилення санкційного тиску», – йдеться у замітці «Світ інвестицій». Зазначається, що цього тижня очікується коливання курсу рубля у діапазоні 68-71 руб./$.
  • Відносно євро рубль втратив 1,1% до 74,35. Відносно юаня він упав на 1,9% до 9,95.
  • Нафта марки Brent, глобальний орієнтир для основного експорту Росії, зросла на 0,4% до $84,2 за барель, тоді як російські фондові індекси були різноспрямованими.
  • Доларовий індекс РТС знизився на 1,6% до 961,3 пункту. Російський індекс Московської біржі у рублях не змінився і склав 2139,5 пункту, досягнувши максимуму майже за два тижні на початку торгів.

Контекст

Країни Європейського Союзу, які десятиліттями були основними покупцями російської нафти, з 5 грудня припинили закуповувати її в морських портах через запроваджене блоком ембарго.

Країни «Великої сімки», Австралія та 27 країн ЄС також запровадили обмеження цін на російську нафту в обсязі $60 за барель.

Видобуток нафти в Росії зріс напередодні ембарго та цінових обмежень. Утім, джерела повідомили Reuters, що видобуток нафти в Росії може впасти на 500 000 – 1 млн барелів на добу на початку 2023 року після заборони ЄС. 

Доходи РФ від продажу нафти впали в листопаді до другого найнижчого рівня цього року, оскільки зростання експорту не змогло компенсувати збільшення знижок на барелі в країні, пише Bloomberg із посиланням на дані Міжнародного енергетичного агентства.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні