Категорія
Новини
Дата

Найбільший у світі імпортер зброї Індія планує відмовитись від постачань із РФ – Reuters

Індія прагне дистанціюватися від свого найбільшого постачальника зброї після того, як здатність Росії постачати боєприпаси та запасні частини була обмежена війною в Україні, пише Reuters із посиланням на джерела. Водночас країна планує діяти обережно, щоб не підштовхувати Москву до зближення з Китаєм

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • За даними Стокгольмського міжнародного інституту дослідження проблем світу, Росія забезпечила 65% закупівель зброї Індією на суму понад $60 млрд за останні два десятиліття, але війна в Україні прискорила диверсифікацію її військової бази.
  • «Ми навряд чи підпишемо якусь велику військову угоду з Росією, – сказав Нандан Уннікрішнан, експерт з Росії з дослідницького центру Observer Research Foundation в Нью-Делі. – Це буде червона лінія для Вашингтона».
  • Росія публічно закликала Індію активізувати оборонні звʼязки, але премʼєр-міністр Нарендра Моді зосередив свою увагу на внутрішньому виробництві з використанням західних технологій, кажуть експерти та урядовці. Такі зусилля б краще відповідали програмі Моді, спрямованій на заохочення вітчизняного виробництва.
  • Індія розраховує витратити майже $100 млрд на оборонні замовлення упродовж наступного десятиліття, заявив її міністр оборони.

Контекст

Радянське чи російське озброєння, від танків до авіаносців та зенітно-ракетних комплексів, становить понад 60% військової техніки Індії.

У квітні 2023 року стало відомо, що російські постачання військових вантажів до Індії припинилися, оскільки країни намагалися знайти механізм оплати, який не порушує санкції США.

Росія залишається найбільшим постачальником військової техніки до Індії, хоча за останні роки закупівлі скоротилися на 19% через санкції та посилення конкуренції з боку інших країн-виробників.

Індія має пройти тонку межу у відносинах з Росією. Раніше Індія була найбільшим покупцем зброї, а з 2022 року – одним із найбільших покупців російської нафти. Припинення такої торгівлі підштовхне Москву ближче до Пекіна, єдиної великої економіки, з якою вона має справу.

Водночас Індія придивляється до французьких реактивних літаків для свого останнього авіаносця і хоче виробляти підводні човни за французькими, німецькими або іспанськими технологіями, а також винищувачі з американськими та французькими двигунами, повідомили джерела.

У минулому році Індія та США підписали угоду, яка передбачає виробництво General Electric двигунів для винищувачів у Індії, що є першою такою поступкою США країні, яка не є союзником. Вони також планують «прискорити» технологічну співпрацю та спільне виробництво у різних галузях.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні