Категорія
Новини
Дата

НБУ дозволив банкам продавати більше валюти населенню

Національний банк переглянув валютні обмеження та дозволив банкам продавати населенню більше валюти. Про це йдеться у змінах до постанови НБУ №18, що діятимуть з 6 вересня, повідомляє пресслужба регулятора.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Для збільшення пропозиції НБУ дозволив банкам продавати населенню весь обсяг придбаної ними з 13 квітня у громадян безготівкової валюти, а не половину, як було раніше. 
  • За оцінками регулятора, це сприятиме стабілізації ситуації та не матиме суттєвого впливу на міжнародні резерви.

Контекст

НБУ з 14 квітня 2022 року дозволив банкам продавати готівкову іноземну валюту населенню. Водночас регулятор передбачив, що банки можуть здійснювати продаж готівкової валюти клієнтам у межах різниці між загальними обсягами купленої ним готівкової іноземної валюти та проданої. 

Таким чином НБУ намагався запобігти додатковому тиску на валютні резерви в умовах переважання попиту над пропозицією в безготівковому сегменті та реалізації відкладеного попиту з боку громадян.

З 27 липня НБУ дозволив банкам продавати в готівковому сегменті половину від купленої у громадян з 13 квітня безготівкової валюти додатково до продажу придбаної з цієї ж дати готівкової валюти.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні