Річна інфляція у США у травні сповільнилася до мінімуму з квітня 2021 року /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Річна інфляція у США у травні сповільнилася до мінімуму з квітня 2021 року

1 хв читання

Getty Images

Річна інфляція у США у травні сповільнилася з 3,4% до 3,3% – мінімального рівня з квітня 2021 року, свідчать дані Федерального бюро статистики праці. Цей показник виявився нижчим за консенсус-прогноз у 3,4%.

Показник інфляції в США – важливий індикатор, який може мати широкі наслідки для глобальної економіки, впливаючи на валютні курси, монетарну політику, міжнародну торгівлю та фінансові ринки.

Форум «Енергія бізнесу» у Києві вже 9 жовтня

Бізнес будує нову енергореальність, забезпечуючи незалежність в умовах блекаутів. 9 жовтня на форумі «Енергія бізнесу» обговоримо технології та інвестиції, що змінюють правила гри на енергоринку. Дізнайтеся, як адаптувати бізнес до майбутніх енергетичних викликів, за посиланням. 

Ключові факти

  • У місячному обчисленні індекс споживчих цін США не змінився проти очікувань у 0,3% і такого самого значення за квітень.
  • Без урахування цін на продукти харчування та енергоносії інфляція зросла на 0,2% порівняно з квітнем і на 3,5% проти травня минулого року (у квітні 0,3% і 3,6%, відповідно).

Контекст

Ключовий показник інфляції в США знижувався другий місяць поспіль, що стало приємною несподіванкою для чиновників Федеральної резервної системи, які шукали ознаки того, що вони можуть почати знижувати процентні ставки, зазначає Bloomberg.

Водночас чиновники ФРС наголошують, що вони мають побачити кількамісячне зниження цінового тиску, перш ніж розглядати питання про зниження процентних ставок.

Звіт щодо інфляції вийшов за кілька годин до завершення дводенного засідання ФРС у Вашингтоні, на якому, як очікується, чиновники збережуть ставки на найвищому за два десятиліття рівні всьоме поспіль.

Європейський центральний банк 6 червня вперше за пʼять років знизив усі три процентні ставки на 25 базисних пунктів. У такий спосіб ЄЦБ приєднався до центробанків Канади, Швеції та Швейцарії, які дещо раніше почали знижувати свої ставки. Американська ФРС не поспішає.

Для боротьби з інфляцією багатьом центробанкам світу довелося рекордно підвищити ключові ставки, під які вони видають кредити банкам і тим самим регулюють надходження грошей в економіку.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд