НБУ затвердив стратегію пом’якшення валютних обмежень /пресслужба НБУ
Категорія
Новини
Дата

НБУ затвердив стратегію пом’якшення валютних обмежень

пресслужба НБУ

Правління Національного банку України затвердило стратегію пом’якшення валютних обмежень, переходу до більшої гнучкості обмінного курсу і повернення до інфляційного таргетування, повідомляє пресслужба регулятора.

Ключові факти

  • Підготовка стратегії є однією з умов програми розширеного фінансування з Міжнародним валютним фондом, виконання якої було передбачено до кінця червня 2023 року. 
  • Стратегія складається з трьох основних напрямів: помʼякшення валютних обмежень, перехід до більшої гнучкості курсу та повернення до принципів інфляційного таргетування. 
  • Кожен напрям містить загальний опис послідовності етапів, ключових пріоритетів, принципів та належних передумов реалізації. 
  • Згідно з повідомленням, Національний банк впроваджуватиме стратегію послідовно та поступово. 
  • Зазначається, що сформовані належні передумови дали змогу НБУ помʼякшити низку валютних обмежень у червні. Водночас передумови для наступних кроків ще формуються. 
  • «Повернення у перспективі до інфляційного таргетування з плаваючим обмінним курсом відбуватиметься у впорядкований, консистентний спосіб, що дасть змогу мінімізувати ризики для цінової і фінансової стабільності та максимізувати потенціал для сталого економічного відновлення», – повідомили у НБУ.

Контекст

Укріплення гривні планомірно триває з початку 2023-го. Цьому посприяло кілька факторів. Ключовий – колосальні обсяги міжнародної допомоги. Цьогоріч Україна отримала майже $20 млрд кредитів і грантів. Завдяки цьому Нацбанк збільшив обсяги міжнародних резервів до $37,3 млрд

Інша обставина – валюта, яка надходить у країну, не може з неї вийти через ліміти від НБУ. Попит на долар зменшує й нестача вільної гривні у населення та бізнесу.

Політика Нацбанку останніх місяців, спрямована на стримування попиту на валюту, грає особливу роль у зміцненні гривні. Йдеться про зростання гривневих ставок і запроваджені регулятором «конвертаційні депозити» (дозволяють купити долари за офіційним курсом 36,6 грн/$), що перемістили частину попиту на долар у безготівковий сегмент, перелічує голова аналітичного департаменту Adamant Capital Костянтин Фастовець.

Також у квітні НБУ фактично збільшив дозволений банкам обсяг продажу готівкового долара на 20%. Це зменшило кількість клієнтів небанківських обмінників. Більше про це читайте тут.

У червні Національний банк помʼякшив валютні обмеження, дозволивши українському бізнесу переказувати за кордон кошти для погашення окремих категорій зовнішніх кредитів і позик.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні