Категорія
Новини
Дата

НБУ зобов’язав банки реагувати на аномальні операції фізосіб

Національний банк України (НБУ) впровадив нові вимоги щодо здійснення банками фінансового моніторингу. Зокрема, банки зобовʼязані посилити контроль за аномальними операціями фізичних осіб, йдеться у повідомленні НБУ.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Регулятор зобовʼязав банки реагувати на випадки перевищення максимальної суми фінансових операцій, яка заявлена клієнтом. Така вимога не поширюватиметься на клієнтів-фізосіб, які здійснюють звичайні фінансові операції на суми та в обсязі, що мають раціональне обґрунтування, пояснили в НБУ.
  • Нацбанк доповнив перелік індикаторів підозрілості, що стосуються фінансових операцій клієнта. Йдеться про перевищення більше ніж у два рази на місяць максимальної суми фінансових операцій, заявленої клієнтом, та нетипову активність за рахунками клієнта.
  • Крім того, внесено уточнення до процедури здійснення банками належної перевірки клієнтів, які є електронними резидентами (е-резидентами), в частині ідентифікації та верифікації. 
  • Також врегульовуються процедури віддаленого встановлення ділових відносин е-резидентами. 
  • Ці зміни затверджені постановою НБУ від 5 вересня 2023 року №110, яка набирає чинності з 7 вересня 2023-го. 

Контекст

НБУ у 2023 році посилив нагляд за банківським ринком і частіше почав штрафувати банки, зокрема, за порушення вимог фінансового моніторингу.

Загальна сума штрафів, які НБУ виписав банкам за підсумками першого кварталу 2023 року, становила майже 226 млн грн. Це в 1,3 раза більше, ніж за весь 2022 рік. Переважна більшість штрафів стосується саме фінансового моніторингу.

Найбільші стягнення з початку 2023 року отримали Укргазбанк (65 млн грн) і Сенс Банк (48 млн грн).

Які операції відстежують банки:

  • у яких один із учасників має реєстрацію чи проживання в юрисдикції, що не виконує належним чином рекомендації FATF;
  • у яких один із учасників – політично значуща особа;
  • у яких немає чіткої ділової чи економічної мети (наприклад, перекази між двома банківськими картками без конкретного призначення платежу);
  • щодо переказу коштів за кордон або операції з готівкою (наприклад, внесення грошей через касу банку);
  • з віртуальними активами (криптовалютою) на суму, що дорівнює або перевищує 30 000 грн.

Загалом під моніторинг підпадають безготівкові платежі на суму від 30 000 грн (якщо відсутні ознаки дроблення операції) та готівкові перекази від 5000 грн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні