Категорія
Новини
Дата

«Не бачу військового шляху для звільнення всієї України» – полковник армії США у відставці

1 хв читання

Українські військові на Донбасі /Getty Images

Українські військові на Донбасі Фото Getty Images

Україні, ймовірно, не вдасться звільнити військовим шляхом всі свої території. Про це в інтерв’ю Forbes Ukraine сказав Роберт Гемілтон, директор Євразійської програми у Foreign Policy Research Institute, полковник армії США у відставці, який протягом 30 років працював офіцером з питань Євразії.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Цитати

  • Потенційну адміністрацію Дональда Трампа задовольнило б будь-яке врегулювання щодо припинення вогню в Україні, навіть якщо російські війська займатимуть 20–35% її території, вважає Гемілтон. Для Трампа важливо швидко закінчити війну та перемикнутися на Китай та Іран, які він вважає важливішими викликами, додає експолковник.
  • Потенційна адміністрація Камали Гарріс говорила б про суверенну і незалежну Україну в межах 1991 року як кінцеву мету. Але в якийсь момент їй, ймовірно, доведеться піти на компроміс, розповідає аналітик.
  • «Цілком можливо, Зеленський та інші дійдуть до врегулювання, яке дозволить членство України в НАТО як гарантію безпеки, – каже Гемілтон. – Але можуть не досягти звільнення всієї України. Не бачу військового шляху, як Україна може досягти цього, навіть за умови значної допомоги Заходу».
  • Війна в Україні є екзистенційною для російського диктатора Володимира Путіна, додав Гемілтон. «Для Росії було би краще, якби війна в Україні закінчилася завтра. Але Путін цього не зробить. Війна триватиме, доки він буде при владі», – підсумував він.

Контекст

Президент Володимир Зеленський не виключає, що повернення всіх територій, які були станом на 1991 рік, може відбуватися і дипломатичними методами. Водночас головком ЗСУ Олександр Сирський каже, що Україна має план деокупації Криму, та армія робитиме все можливе для повернення міжнародно визнаних територій станом на 1991 рік.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд