Категорія
Новини
Дата

Сирський: Звільнити Крим – реалістично. Зробимо все, щоб досягти кордонів 1991 року

1 хв читання

Україна має план деокупації Криму та її армія робитиме все можливе для повернення міжнародно визнаних територій станом на 1991 рік. Про це в інтерв’ю The Guardian заявив головком Збройних Сил України Олександр Сирський.

Президент Володимир Зеленський раніше не виключав, що для повернення територій може допомогти «сила дипломатії».

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Цитати

  • Сирський сказав, що Україна має план повернення Криму. «Це реалістично. Звичайно, це велика військова таємниця», – зазначив він.
  • «Ми зробимо все можливе, щоб досягти міжнародно визнаних кордонів 1991 року. Ми повинні перемогти… щоб звільнити наших громадян, які перебувають на окупованих територіях, які страждають», – сказав Сирський.
  • Головком ЗСУ відмовився говорити, коли може бути знищено Керченський міст, що зʼєднує окупований Крим з континентальною Росією.

Контекст

Україна не мала суттєвих територіальних здобутків на фронті з осені 2022-го, коли були звільнені Харківщина та правобережжя Херсонщини. Контрнаступ 2023-го завершився незначним просуванням в районі Роботиного на південному напрямку фронту. З осені 2024-го ЗСУ перебувають в обороні в той час, як Росія має просування, зокрема захопила Авдіївку.

Водночас з літа 2023-го завдяки застосуванню морських дронів Україні вдалось витіснити бойові кораблі РФ з порту Севастополя та забезпечити морські експортні шляхи. Двічі Україна пошкоджувала Кримський міст: восени 2022-го вантажівкою з вибухівкою, влітку 2023-го – морськими безпілотниками.

Президент Володимир Зеленський не виключає, що повернення всіх територій станом на 1991 рік може відбуватися і дипломатичними методами.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд