Україна розпочала переговори з партнерами стосовно допомоги у поверненні біженців – Мінекономіки /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Україна розпочала переговори з партнерами стосовно допомоги у поверненні біженців – Мінекономіки

Getty Images

Кабінет міністрів розпочав переговори з партнерами щодо питання допомоги біженцям під час повернення в Україну, повідомив заступник міністра економіки – торговий представник Тарас Качка на панельній дискусії в Українському домі в Давосі, пише «Інтерфакс-Україна».

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За словами Качки, добре, що партнери допомагають українцям інтегруватися в суспільство, де вони живуть, «але водночас вони не маніпулюють, що вони не хочуть, щоб вони повернулися в Україну, і ми бачимо бажання мати певну таку спільну політику в цій галузі».
  • Заступник міністра пояснив, що український та німецький уряди могли б допомогти людині повернутися в Україну з Німеччини: українська сторона може надати їй підтримку щодо інфраструктури, квартири та робочих місць, а німецька – переспрямувати частину соцдопомоги українським біженцям на допомогу в поверненні в Україну.
  • «Зараз лише розпочалися переговори з партнерами на цю тему. Це буде не цього року і не наступного, але пізніше буде», – сказав Качка.
  • Він визнав, що це буде питання конкуренції, оскільки члени Євросоюзу зацікавлені в залученні такої робочої сили, як українці, які не створюють міграційних проблем.
  • «Звісно, тут ми виходимо знову на питання привабливої економічної політики, залучення інвестицій», – додав торговий представник України.
  • Він висловив сподівання, що Україні вдасться виробити таку спільну політику з країнами ЄС щодо сприяння повернення українців додому.

Контекст

Рятуючись від ворожих обстрілів, значна кількість українців виїхали за межі країни. З початку 2023-го зафіксовано близько 2,2 млн перетинів кордону з України до сусідніх країн і приблизно 1,7 млн людей перетнули кордон назад. Це свідчить про зростання кількості біженців, які втікають з України від війни, зазначається у звіті ООН «Ситуація в Україні, №42».

За даними World Migration Report 2022, до війни Україна була восьмою серед країн, громадяни яких виїжджають на роботу за кордон із показником 5,5–6 млн осіб. З них понад 1,5 млн українців працювали в Польщі.

Станом на кінець жовтня у країнах ЄС отримали статус тимчасового захисту 4,24 млн людей з Україниповідомляє Євростат. Основними країнами, які їх прийняли, були Німеччина, Польща та Чехія.

Україні за 11 місяців минулого року було зафіксовано понад 32 млн перетинів кордону, повідомляв Опендатабот, посилаючись на дані Держприкордонслужби. Різниця між тими, хто виїхав, та тими, хто повернувся до України, складає 142 000 осіб.

За даними ООН, майже через два роки вторгнення РФ 14,6 млн людей потребують гуманітарної допомоги в Україні – 40% населення. Близько 6,3 млн людей залишили країну і залишаються біженцями, в основному по всій Європі.

Неповернення українців суттєво впливатиме на українську економіку, яка може втрачати від 2,7% до 6,9% ВВП щорічно, зазначають автори звіту. Більшість вимушених переселенців знайшли прихисток у Польщі та Німеччині. Поїхали з України здебільшого жінки у віці 35–49 років та діти. Хто ці люди і чи планують вони повертатися, читайте тут.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні