Категорія
Новини
Дата

ООН запросила $4,2 млрд у донорів для підтримки України та біженців

Організація Обʼєднаних Націй і партнери звернулися до донорів із проханням виділити загалом $4,2 млрд на підтримку потерпілих від війни громад в Україні, а також українських біженців і спільнот, що їх приймають, протягом 2024 року, йдеться у заяві ООН.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За даними ООН, майже через два роки вторгнення РФ 14,6 млн людей потребують гуманітарної допомоги в Україні – 40% населення. Близько 6,3 млн людей залишили країну і залишаються біженцями, в основному по всій Європі.
  • В Організації зазначили, що напади РФ, а також сувора зима загострюють потребу України в гуманітарній допомозі.
  • План гуманітарних потреб та реагування ООН потребує 3,1 млрд доларів на 2024 рік та розрахований на 8,5 млн осіб в Україні. ООН нагадала донорам про атаки РФ по житлових будинках, школах та лікарнях, а також системах водопостачання, газу та енергопостачання. 
  • Агентство ООН у справах біженців, має свій Регіональний план, який потребує 1,1 млрд доларів і орієнтований на допомогу 2,3 млн біженців та спільнот, що приймають.
  • Зазначається, що українські біженці в сусідніх країнах потребують посиленої та постійної підтримки, адже вони мають труднощі з доступом до медичного обслуговування та із працевлаштуванням. ʼЛише від 40 до 60% працевлаштовані, часто на нижчі за свою кваліфікацію посади, і багато хто залишається вразливим, не маючи засобів до існуванняʼ, – сказано у повідомленні ООН.
  • Загалом два плани ООН спрямовані на підтримку близько 10,8 млн людей в Україні та за її межами.

Контекст

Рятуючись від ворожих обстрілів, значна кількість українців виїхали за межі країни. На середину березня 2023 року в Європі перебувало понад 8 млн українських біженців. За даними ООН, близько 5 млн із них попросили тимчасового захисту в країнах ЄС. 

Кількість людей, які виїхали з України, донедавна перевищувала кількість тих, хто повернувся. 

З початку 2023-го зафіксовано близько 2,2 млн перетинів кордону з України до сусідніх країн і приблизно 1,7 млн людей перетнули кордон назад. Це свідчить про зростання кількості біженців, які втікають з України від війни, зазначається у звіті ООН «Ситуація в Україні, №42».

За даними World Migration Report 2022, до війни Україна була восьмою серед країн, громадяни яких виїжджають на роботу за кордон із показником 5,5–6 млн осіб. З них понад 1,5 млн українців працювали в Польщі.

Станом на кінець жовтня у країнах ЄС отримали статус тимчасового захисту 4,24 млн людей з України, повідомляє Євростат. Основними країнами, які їх прийняли, були Німеччина, Польща та Чехія.

Україні за 11 місяців минулого року було зафіксовано понад 32 млн перетинів кордону, повідомляв Опендатабот, посилаючись на дані Держприкордонслужби. Різниця між тими, хто виїхав, та тими, хто повернувся до України, складає 142 000 осіб.

Неповернення українців суттєво впливатиме на українську економіку, яка може втрачати від 2,7% до 6,9% ВВП щорічно, зазначають автори звіту. Більшість вимушених переселенців знайшли прихисток у Польщі та Німеччині. Поїхали з України здебільшого жінки у віці 35–49 років та діти. Хто ці люди і чи планують вони повертатися, читайте тут.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні