біженці дитина /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Повернення біженців. Україна тисне на ЄС у питанні нових міграційних правил блоку – Politico

Дитина чекає на автобус до Києва на автовокзалі Кракова. Фото Getty Images

Україна проводить попередні переговори з офіційними особами ЄС щодо майбутніх міграційних правил блоку, щоб спробувати забезпечити повернення додому більшої кількості своїх громадян наступного року та підтримати економіку, пише Politico із посиланням на двох дипломатів ЄС. Міністри міграції ЄС 25 січня обговорять нову систему захисту для 4 млн українців у Європі.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Після вторгнення РФ мільйони українських біженців вирушили до ЄС відповідно до загальної директиви про тимчасовий захист, наданої всім українцям. Станом на листопад 2023 року 4,2 млн людей по всьому блоку скористалися цією директивою, яка діє до березня 2025 року.
  • У пошуках регулювання, яке б заохочувало людей повертатися, українські посадовці проводять попередні дискусії, щоб намітити, якими будуть правила ЄС після березня 2025 року, особливо якщо ЄС візьме на себе зобовʼязання підтримувати біженців, доки триває війна.
  • Хоча Київ не звертався до ЄС із офіційним запитом про заохочення повернення біженців, дипломати ЄС заявили, що з боку української сторони чинився певний тиск з метою посилити майбутні правила, аби повернути людей. 
  • Один із дипломатів додав, що наразі це не конкретний запит з боку уряду України, а радше ознайомчий. 
  • Один із дипломатів ЄС очікує, що після ухвалення закону про мобілізацію Київ посилить тиск.
  • У четвер, 25 січня, міністри з питань міграції ЄС обговорять умови перебування мільйонів українських біженців. Якщо блок вирішить дозволити їм залишатися доти, доки триває війна, вони можуть доручити Європейській комісії створити нову систему захисту.
  • Водночас директиву ЄС про тимчасовий захист уже двічі продовжували.

Контекст

Рятуючись від ворожих обстрілів, значна кількість українців виїхала за межі країни. З початку 2023-го зафіксовано близько 2,2 млн перетинів кордону з України до сусідніх країн і приблизно 1,7 млн людей перетнули кордон назад. Це свідчить про зростання кількості біженців, які втікають з України від війни, зазначається у звіті ООН «Ситуація в Україні, №42».

За даними World Migration Report 2022, до війни Україна була восьмою серед країн, громадяни яких виїжджають на роботу за кордон із показником 5,5–6 млн осіб. З них понад 1,5 млн українців працювали в Польщі.

Станом на кінець жовтня у країнах ЄС отримали статус тимчасового захисту 4,24 млн людей з України, повідомляє Євростат. Основними країнами, які їх прийняли, були Німеччина, Польща та Чехія.

В Україні за 11 місяців минулого року було зафіксовано понад 32 млн перетинів кордону, повідомляв «Опендатабот», посилаючись на дані Держприкордонслужби. Різниця між тими, хто виїхав, і тими, хто повернувся до України, – 142 000 осіб.

За даними ООН, майже через два роки вторгнення РФ 14,6 млн людей потребують гуманітарної допомоги в Україні – 40% населення. Близько 6,3 млн людей залишили країну і залишаються біженцями, здебільшого по всій Європі.

У січні заступник міністра економіки – торговий представник Тарас Качка повідомив, що Кабінет Міністрів розпочав переговори з партнерами щодо питання допомоги біженцям під час повернення в Україну.

Неповернення українців істотно впливатиме на українську економіку, яка може втрачати від 2,7% до 6,9% ВВП щорічно, зазначають автори звіту. Більшість вимушених переселенців знайшли прихисток у Польщі та Німеччині. Поїхали з України здебільшого жінки у віці 35–49 років та діти. Хто ці люди і чи планують вони повертатися, читайте тут.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні