Категорія
Новини
Дата

Не всі розблоковані пункти пропуску на кордоні з Польщею працюють на повну потужність

Після розблокування польсько-українського кордону черги на виїзд з України зникли. Водночас не всі розблоковані пункти пропуску працюють на повну потужність, повідомив заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач під час онлайн-зустрічі з польськими колегами.

Ключові факти

  • Деркач зазначив, що залишаються питання до ефективності виконання меморандумів про пропускну здатність на трьох розблокованих пунктах пропуску. 
  • Наразі «Краківець – Корчова» та «Рава-Руська – Гребенне» працюють не на повну потужність – близько на 35% від домовлених показників, наголосив заступник міністра.
  • На пункті пропуску «Ягодин – Дорогуськ» цей показник перевищив 60%, а останні дні кількість вантажівок, що перетинають кордон на виїзд з України, перевищує і погоджені раніше цифри – близько 700 за добу. 
  • За словами Деркача, найбільша проблема зараз – ветеринарна та фітосанітарна черги. «Це товари, переважно агропродукція, для якої Польща запровадила окремий контроль. Час очікування в онлайні на перетин кордону для таких вантажівок може сягати 20 днів», – пояснив він.
  • На пункті пропуску «Нижанковичі – Мальховіце» після запуску пілоту без реєстрації в «єЧерзі» зменшилась кількість вантажівок, що щоденно перетинають кордон. За словами Деркача, раніше це було близько 150 порожніх, зараз – 70-80. 
  • «Водії обирають інші пункти пропуску – там, де діє «єЧерга». Для економіки ж важливо використовувати кожен пункт пропуску на повну потужність. Головне – на пункти пропуску для завантажених мають їхати вантажі, а не порожні», – наголосив заступник міністра.

Контекст

З 6 листопада перевізники Польщі розпочали страйк на кордоні з Україною, заблокувавши три пункти пропуску для проїзду вантажного транспорту: «Корчова – Краківець», «Гребенне – Рава-Руська» та «Дорогуськ – Ягодин».

Основна вимога перевізників – скасування так званого транспортного безвізу для українських міжнародних перевізників. 27 грудня польський премʼєр Дональд Туск заявив, що Польща близька до того, щоб припинити блокаду українського кордону. 

Крім перевізників кордон блокували й польські фермери. Вони обмежували рух вантажівок у пункті пропуску «Шегині – Медика», вимагаючи дотацій на закупівлю кукурудзи й залишення сільськогосподарського податку без змін. Однак після переговорів із новим урядом 7 січня вони відмовилися від блокування кордону.

16 січня польські перевізники, які заблокували пункти пропуску на кордоні з Україною, досягли угоди з урядом і домовилися зупинити свій протест. Згідно з угодою, блокаду припиняють до 1 березня. За цей час польський уряд зобов’язався розвʼязати проблеми перевізників.

Водночас на початку лютого польські фермери оголосили акцію протесту із блокадою доріг і прикордонних пунктів пропуску. Початок страйку запланований на 9 лютого. Як довго триватиме блокада, не повідомляється.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні