Категорія
Новини
Дата

Знову винне вугілля. Україні довелося терміново купити електрику у Білорусі. В чому причина і скільки це може коштувати

Знову винне вугілля. Україні довелося терміново купити електрику у Білорусі. В чому причина і скільки це може коштувати

Увечері 2 листопада споживання світла в Україні перевищило виробництво. Щоб не допустити відключення, оператор енергосистеми «Укренерго» запросив аварійну допомогу з Білорусі та Словаччини. Хто винен у збоях

Головні матеріали Forbes Ukraine у email-розсилці. Раз на тиждень на вашій пошті.

Обсяг аварійної допомоги з Білорусі – 3500 МВт-год, зі Словаччини – 800 МВт-год, пише «Укренерго». Для порівняння: середньодобове споживання країни 25–31 жовтня – 432 000 МВт-год.

Представники «Укренерго» відмовилися називати ціну аварійної допомоги, посилаючись на комерційну таємницю. Вартість 1 МВт-год на біржі 2 листопада з 10:00 до 20:00, коли Україна й зробила закупку, дорівнювала 4000 грн. За цими розрахунками, електрика обійшлася у близько 17 млн грн. Джерело Forbes у держкомпанії сказало, що Україна отримала білоруську електрику за цінами нижчими за ринкові.

Нині в українській енергомережі вистачає електрики, але якщо споживання збільшиться – доведеться просити нову аварійну допомогу доти, доки не запрацює комерційний імпорт і не вмикатимуться додаткові енергоблоки на атомних станціях у листопаді – грудні.

Причиною різкого дефіциту електроенергії, за версією «Укренерго», є падіння виробництва з відновлюваних джерел, надвиробництво на гідроелектростанціях, а також ремонт на теплових електростанціях компанії Ріната Ахметова ДТЕК. Наприклад, на «ДТЕК Курахівська ТЕС» затримано вихід із планового ремонту одного енергоблоку до 6 листопада; «ДТЕК Криворізької ТЕС» почав лагодити ще один і «ДТЕК Бурштинської ТЕС» – два блоки. Через різкий вихід у ремонт енергоблоків на трьох станціях «Укренерго» висунув вимогу до Держінспекції енергетичного нагляду провести розслідування.

Проте ДТЕК заперечує свою провину і вимагає від «Укренерго» спростувати звинувачення. Керівництво компанії вважає, що оператор перекладає відповідальність за провальну енергетичну політику країни з чиновників на енергетиків та шахтарів. «Останні три місяці станції ДПЕК працюють понад план, компенсуючи простій державних ТЕС та ТЕЦ», – пише прес-служба компанії. ДТЕК вже імпортував понад 300 000 т вугілля і чекає на постачання ще чотирьох партій зі США, водночас постачання для державних станцій – нуль.

До початку опалювального сезону українські ТЕС, які забезпечують третину виробництва електроенергії у країні, підійшли із рекордно низькими запасами вугілля. На 25 жовтня, за даними «Укренерго», у них було 583 000 т, що вчетверо нижче за план уряду. Із вересня запаси впали на 21%.

Зараз електростанції споживають за добу в середньому на 10 000 т вугілля більше, ніж надходить на склади. Середньодобові постачі вугілля наприкінці жовтня – 56 400 т, а витрата – 61 400 т. За розрахунками голови Бюро комплексного аналізу та прогнозів Сергія Дяченка, цих запасів вистачить на місяць і потім станціям доведеться повністю покладатися на своєчасні постачі вітчизняного та імпортного вугілля. У листопаді Україна планує імпортувати 562 000 т вугілля з Польщі, Казахстану та ПАР.

Щоб подолати кризу, держава запустить додаткові енергоблоки на атомних електростанціях. Зараз на АЕС працює 11 блоків, забезпечуючи понад 50% виробітку світла в країні. У листопаді – грудні «Енергоатом» планує запустити ще три-чотири енергоблоки. Це збільшить виробництво енергії на 12%.

Ситуацію також міг би виправити комерційний імпорт електроенергії з Росії та Білорусі, завдяки якому на початку 2021 року вдалося уникнути відключень світла. Пропускна спроможність із Росії – 2200 МВт, з Білорусі – 900 МВт. Для порівняння: 2 листопада пікова потужність споживання в енергосистемі України становила 20 339 МВт, 6224 МВт із них забезпечили ТЕС. З 1 листопада Україна не стала продовжувати заборону на купівлю електроенергії з цих країн, і «Укренерго» вже провело аукціони з розподілу потужності для імпорту. Проте 30 жовтня Росія та Білорусь скасували свої аукціони на експорт енергії до України.

Якщо Росія та Білорусь остаточно відмовляться продавати енергію, то навіть із 15 енергоблоками на АЕС за поточних запасів вугілля Україна навряд чи зможе обійтися без аварійних відключень у зимовий період, каже Володимир Омельченко, директор енергетичних програм центру Разумкова.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні