Категорія
Новини
Дата

«Нехай просто кран відкриють». Путін заявив, що РФ готова постачати газ по вцілілій гілці «Північного потоку – 2»

Росія готова постачати Європі додаткові обсяги газу в зимовий період по вцілілій гілці «Північного потоку – 2». Про це заявив російський диктатор Володимир Путін на форумі «Російський енергетичний тиждень», пише РБК.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Президент країни-агресора вважає, що постачання газу по одній із ниток «Північного потоку – 2» можливе, якщо буде відповідне рішення європейських країн.
  • За його словами, одна з гілок, потужність якої 27,5 млрд куб м газу на рік, вціліла. Це близько 8% всього імпорту газу до Європи, додав він. 
  • «Росія до початку цих постачань готова, мʼяч на стороні Євросоюзу. Хочуть – нехай просто кран відкриють і все», – каже Путін.
  • Він також запропонував спрямувати транзит, який раніше йшов через «Північний потік», через Чорноморський регіон і створити у Туреччині газовий хаб, «якщо європейські партнери у цьому зацікавлені», пише Интерфакс
  • Диктатор нагадав, що Росія постачає газ до Туреччини по двох газопроводах і за цим напрямком «високий рівень економічної доцільності та безпеки» постачання.

Контекст

Про витік газу на двох нитках «Північного потоку» та одній нитці «Північного потоку – 2» стало відомо 26 вересня. Через три дні берегова охорона Швеції виявила ще одне місце витоку газу.

Сейсмологічні станції у Швеції та Данії зафіксували підводні вибухи в районі, де стався витік. Перший було зафіксовано у ніч на 26 вересня, другий – увечері того самого дня. Розслідуванням причин пошкодження займаються в Німеччині, Данії та Швеції.

Німецькі органи безпеки вважають, що обидві нитки газопроводу «Північний потік – 1» і одна «Північного потоку – 2» можуть стати непридатними назавжди після диверсії.

Пошкодження газопроводів викликали підозри, що диверсію могла влаштувати Росія, щоб спровокувати стрибок цін на газ на й без того напруженому ринку ЄС із настанням зими. 

Декілька урядів, включно з німецьким, раніше називали ці дії «навмисними» та «саботажем». Фінляндія заявила, що вчинити таку диверсію можливо тільки на державному рівні. Кремль заперечує свою причетність до вибухів на «Північних потоках».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні