Категорія
Новини
Дата

Витік газу з «Північного потоку» може припинитися 3 жовтня – прогноз Nord Stream

Витік газу з пошкодженого російського трубопроводу «Північний потік» у понеділок, 3 жовтня, швидше за все, припиниться. Компанія-оператор газопроводу наразі не знає, чи можлива його майбутня експлуатація, пише Reuters.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Представник Nord Stream AG заявив, що неможливо дати будь-які прогнози щодо майбутньої експлуатації газопроводу доти, доки не буде оцінено збитки.
  • Компанія також заявила, що зможе провести таку оцінку лише після того, як зможе дістатися району витоків.
  • «Поки не буде якихось результатів оцінки збитків, жодних прогнозів робити не можна. Оцінка збитків може бути проведена на місці, як тільки нам вдасться наблизитись до району. На даний момент це заборонена зона», – сказав речник.
  • Обидва газопроводи «Північний потік» і «Північний потік-2» вартістю кілька мільярдів доларів, жоден з яких не перебував в експлуатації, цього тижня постраждали від незрозумілих вибухів, які загрожують назавжди вивести їх з ладу.

Контекст

У ніч на 26 вересня стався витік на одній із ниток магістралі «Північний потік – 2» у данській винятковій економічній зоні на південний схід від острова Борнхольм. Також витік газу зафіксовано з обох ниток першого «Північного потоку».

У компанії Nord Stream заявили, що ушкодження є «безпрецедентним» і неможливо сказати, коли потоки можуть технічно відновитися.

SVT повідомляє, що сейсмологи Данії та Швеції зафіксували щонайменше два вибухи незадовго до виявлення витоків газу із трубопроводів. Обидва вибухи зафіксовані у тих самих координатах, де сталися витоки.

Радник керівника Офісу президента України Михайло Подоляк переконаний у тому, що аварія на трубопроводі є терактом Росії.

Німецькі органи безпеки вважають, що обидві нитки газопроводу «Північний потік – 1» і одна «Північного потоку – 2» можуть стати непридатними назавжди після диверсії. Якщо пошкоджені нитки швидко не відремонтувати, велика кількість солоної води може зруйнувати трубопроводи, кажуть співрозмовники видання Der Tagesspiegel.

Берегова охорона Швеції виявила четвертий витік із системи газопроводів «Північний потік», пише шведське видання Svenska Dagbladet

Представники європейської служби безпеки у понеділок і вівторок спостерігали допоміжні кораблі ВМС Росії поблизу витоків у трубопроводах «Північний потік» та «Північний потік – 2», ймовірно, спричинених підводними вибухами. За словами одного з представників розвідки, минулого тижня неподалік цих районів також були помічені російські підводні човни.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні