Категорія
Новини
Дата

Шведський зонд підтвердив вибухи поруч з трубами «Північних потоків»

Служба безпеки Швеції заявила, що підводна система газопроводів «Північний потік» у її територіальних водах була пошкоджена внаслідок вибухів, пише Bloomberg.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Служба безпеки завершила інспекцію за допомогою підводного апарату на місці витоків на «Північних потоках». Вона підтвердила підозру щодо диверсії – поряд із трубами є сліди вибухів.
  • Вилучені з місця злочину матеріали аналізується, щоб зрозуміти, «чи можна комусь вручити підозру і згодом притягнути до кримінальної відповідальності», йдеться в заяві Служби безпеки. Там вважають, що це дослідження «посилило підозри в диверсії».

Контекст

Про витоки газу на двох нитках «Північного потоку» та одній нитці «Північного потоку – 2» стало відомо 26 вересня. Через три дні берегова охорона Швеції виявила ще одне місце витоку газу.

Сейсмологічні станції у Швеції та Данії зафіксували підводні вибухи в районі, де стався витік. Перший було зафіксовано у ніч на 26 вересня, другий – ввечері того ж дня. Розслідування причин пошкодження займаються в Німеччині, Данії та Швеції.

Німецькі органи безпеки вважають, що обидві нитки газопроводу «Північний потік – 1» і одна «Північного потоку – 2» можуть стати непридатними назавжди після диверсії.

Пошкодження газопроводів викликали підозри, що диверсію могла влаштувати Росія, щоб спровукувати стрибок цін на газ і без того напруженому ринку ЄС з настанням зими. 

Декілька урядів, включаючи Німеччину, раніше називали ці дії «навмисними» та «саботажем». Минулого тижня Фінляндія заявила, що вчинити таку диверсію можливо тільки на державному рівні. Кремль заперечує свою причетність до вибухів на «Північних потоках».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні